Skip to Content
Venlan artikkelit
100

Paulig kahvittaa teekansaa

Suomalaiset ovat kahvikansaa – jopa siinä määrin, että monet kutsuvat kahvia suomalaisten kansallisjuomaksi. Jokaisella suomalaisella on oma suosikkikahvinsa, ja lempikahvin tarjouksen perässä ollaan valmiita liikkumaan pitkiäkin matkoja. Kahvinkeittimet kuuluvat melkein jokaisen kodin ja työpaikan vakiovarustukseen. Venäläisiä on puolestaan totuttu pitämään teekansana. Samovaarista on tullut niin vahva osa venäläistä kulttuuriperintöä, että vaikka niitä ei Venäjällä enää…

Venlan artikkelit
1322

Tikkurilan värikkäät vaiheet Venäjällä

Vuonna 1862 Suomen pääkaupungin lähistöllä virtaavan Keravanjoen Tikkurilankoskeen rakennettiin öljypuristamo, joka vuosikymmenten saatossa kasvoi kansainvälisesti tunnetuksi maalitehtaaksi. Paikan valinta ei ollut sattumaa: energiatarpeet tyydyttävän kosken vieressä kiiltelivät uuden Helsinki-Hämeenlinna -rautatieyhteyden kiskot, jotka tekivät paikasta ihanteellisen myös logistiikan näkökulmasta. Tikkurila Oyj:n pääkonttori toimii näissä samoissa jokilaakson vehreissä maisemissa yhä edelleen.

1386

Viola kotiutui Venäjälle

Yli sata vuotta sitten perustettu Valio on pitkän historiansa aikana kasvanut niin vahvasti osaksi suomalaista sielunmaisemaa, että yritys on tuttu jokaiselle suomalaiselle vauvasta vaariin. Vienti Venäjälle käynnistyi vuonna 1908 ja jo muutaman vuoden kuluttua Valiolle myönnettiin keisarillisen hovin hovihankkijan status. Suomen itsenäistymistä edeltäneenä vuonna Valio vei jo yli kolmanneksen tuotannostaan Venäjälle.

1062

Datšakulttuuri avaa Fiskarsille markkinoita

Venäläiseen kevätsäpinään kuuluu ehdottomasti talven yli uinuneen datšan eli mökkipalstan elvyttäminen tuottamaan runsasta satoa pöytiin, purkkeihin, pulloihin, kellareihin ja pakastearkkuihin. Aika monen itänaapurimme maankuoputtajan, pensaikon karsijan tai puunhakkaajan työtä avittaa oranssilla tehovärillä tai muulla suomalaisen Fiskarsin tunnusmerkillä varustettu työkalu.

Venlan artikkelit
1309

Pohjanmaan myyntitykki

”Jalkatyö on ainoa, jolla tätä hommaa tehdään. Kauppoja ei voi hoitaa Suomesta käsin”. Näin toteaa JPT-Industria Oy:n toimitusjohtaja Juha Nisula ja siemaisee kahvia. Haastattelen Juhaa Tikkurilan rautatieasemalla. Parin tunnin päästä hän nousee Aeroflotin koneeseen, lentää Moskovaan, viettää siellä yön ja matkustaa seuraavana aamuna Voronezhin kautta etelävenäläiseen Tambovin kaupunkiin.

Venlan artikkelit
1449

Kazan – Kaupunki jossa kannattaa vierailla

Sanotaan, että matkailu avartaa. Venäjän miljoonakaupunkeihin tutustuminen auttaa ymmärtämään ainakin sen, että elämää ja elinvoimaisia keskuksia on myös Moskovan ja Pietarin ulkopuolella. Yksi tällaisista talouden ja kulttuurin keskittymistä on Tatarstanin tasavallan pääkaupunki Kazan.

1589

Luhta pukee venäläistä

Luhdan toppapuku, Järvisen sukset ja talvipakkasessa kimaltelevat hanget ovat monien muistoissa muotoutuneet nostalgisiksi muistoiksi 70- ja 80-lukujen talvi-Suomesta. Neljän sukupolven ikään ehtinyt perheyritys Luhta, eli L-Fashion Group, on nykyään paljon muutakin kuin toppapukuja ja talvinostalgiaa – se on Suomen suurin muotialan yritys, jolla on myös merkittävää kansainvälistä toimintaa.

Back top top