Skip to Content

Media

 

Suomi 100-juhlavuoden Finnish Business in St. Petersburg -tapahtuma esitteli näyttävästi suomalaista osaamista

Suurin Venäjällä järjestettävä yritystapahtuma «Finnish Business” järjestettin 26.10.2017 Pietarissa. Tapahtuma kokosi Corinthia -hotelliin verkostoitumaan yhteensä yli 400 suomalaista ja venäläistä yritysedustajaa. Suomalaisia paikalla oli 150 ja venäläisiä vieraita yli 250. Tapahtuman järjesti Suomalais-Venäläinen kauppakamari Team Finland -yhteistyönä.

Suomi 100 -juhlavuoden Finnish Business -tapahtuma käynnistyi kauniisti tulevaisuuden tekijöiden voimin, kun Pietarin suomalaisen koulun oppilaat tervehtivät seminaariyleisöä laulun ”Sininen ja valkoinen” sanoin ja sävelin. Venäjänkieliseen Huopikkaisiin päättyneen esityksen jälkeen tilaisuuden moderaattori East Office of Finnish Industries Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Salonen kutsui lavalle tilaisuuden avaajan, elinkeinoministeri Mika Lintilän. Lintilä aloitti puheensa hyvillä uutisilla: ”Sekä maailman talous että Suomen ja Venäjän talous kasvavat.” Ministeri totesi myös, että vienti Venäjälle on lähtenyt kasvuun. Pietari on suomalaisille tärkeä markkina ja siellä toimii tällä hetkellä noin 400 suomalaista yritystä. Lintilä kertoi yleisölle myös Tekesin ja Finpron palvelut yhdistävän Business Finland -yhtiön perustamisesta ja sen tavoitteista yritysten viennin ja kansainvälistymisen edistäjänä. Ministeri lupasi myös, että Suomalais-Venäläisen kauppakamari tulee nykyiseen tapaan myös jatkossa tarjoamaan julkisrahoitteisia Venäjän-kaupan palveluita suomalaisille yrityksille.

Venäjän puolelta avauspuheenvuoron pitivät Pietarin varakuvernööri Sergei Movchan ja Leningradin aluehallituksen taloudesta ja investoinneista vastaava varapuheenjohtaja Dmitri Jalov.

Varakuvernööri Movchan vakuutti, että Pietarin kaupunki on valmis yhteistyöhön suomalaisten kanssa. Movchan lupasi vaikuttaa siihen, että yhteistyötä tehdään mahdollisimman suotuisassa ilmapiirissä. Hän totesi myös että Venäjällä toimivat suomalaiset yritykset kasvavat nopeammin kuin venäläiset.

Dmitri Jalov totesi, että Leningradin alueella suomalaiset yritykset ovat tärkeitä investoreita ja ne toimivat lähes kaikilla alueen teollisuuden aloilla. Alueella on myös kasvava rakennusmateriaaliteollisuuden klusteri, jossa mukana on myös suomalaisia yrityksiä. Leningradin alue on suomalaisyrityksille maino väylä avata toimintaansa Venäjän markkinoilla, Jalov totesi.

Suomalaisia yrityksiä seminaarissa edustivat Nokian Renkaat, Reima ja Fennvoima. Suomalaisen vahvasti kansainvälistyvän lastenvaatebrändin Reiman toimitusjohtaja Elina Björklund kertoi Reiman tarinan teemalla Going digital– going global. Venäjä on Reimalle edelleen suurin markkina, jossa kasvuvauhti on ollut huima, kuluvan vuoden kasvu on ollut 39 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhonen kertoi, että 70 prosenttia Vsevolozhkin tehtaiden renkaista menee vientiin, mikä on myös auttanut viime vuosien kriisitilanteessa. Hille Korhonen painotti myös sitä, että menestys Venäjällä on paljon hyvän paikallisen johdon ja henkilökunnan ansiota. Hiljattain yritys juhli V enäjällä 100 000 000. renkaan valmistumista. Korhonen kertoi myös, että seuraavaksi Nokian Renkaat laajentaa toimintaansa myös Yhdysvaltoihin.

Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki kertoi Suomen tällä suurimman rakennushankkeen Hanhikivi-1:n etenemisestä ja yhteistyöstä. Kansainvälisessä projektissa työskentelee jo 350 henkilöä 20 eri maasta. Hän totesi, että rakennuslupien saaminen on kestänyt ajateltua kauemmin, sillä Suomen tiukat turvallisuusmääräykset edellyttävät vielä tarkennuksia suunnitteludokumentteihin. Laitoksen suunnittelusta vastaavat venäläiset kumppanit. Projektin infrarakentaminen on kuitenkin jo täydessä vauhdissa. Hankkeen kokonaisinvestoinnit ovat noin 7 miljardia euroa, joista kotimaisten investointien osuus on 1,8-2,7 miljardia euroa. Tavoitteena on, että Hanhikivi-1 saadaan käyttöön vuonna 2024.

Keynote-puheenvuorojen jälkeen Fontanka.ru -uutisportaalin päätoimittaja Alexander Gorshkov kertoi Pietarin alueella toimivien suomalaisyritysten keskuudessa tehtävästä tutkimuksesta, jonka tulokset julkaistaan joulukuussa.

Seminaariosuuden päätössanat lausua Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen, joka kehotti yleisöä hyödyntämään tapahtuman tarjoaman ainutlaatuisen  mahdollisuuden verkostoitua lähes 80 suomalaisen yrityksen kanssa, jotka olivat tavattavissa tilaisuuden meet&greet -alueella Corinthia-hotellin konferenssikerroksessa.

Aktiivisen verkostoitumisen jälkeen keskusteluja päästiin jatkamaan kuohuvaisen ja buffet-pöytien ääreen.

SVKK kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia. Erityinen kiitos myös tapahtuman pääkumppaneille YIT:lle ja Nokian Renkaille, sekä muille kumppaneille Borenius, Finnlines, Industri-Textil Job, Itämatkat, Navigator Logistics, Prisma, Ruukki , Bank Saint Petersburg, ZIV Projects ja Fontanka.ru.


 

Tunnelmapaloja edellisistä Finnish Business -tapahtumista:

 

 

20.10.2016 järjestetty tapahtuma keräsi 67 suomalaista yritystä ja elinkeinoelämän organisaatiota ja yhteensä 400 suomalaista ja venäläistä osallistujaa. Teemoina olivat tuotanto, rakentaminen, terveysteknologiat ja Suomen investointimahdollisuudet. Tapahtuma onnistui yli odotusten ja olemme iloisia siitä, että niin monet suomalaiset yritykset näkevät Venäjällä mahdollisuuksia ja ovat onnistuneet myös hyödyntämään niitä haastavassakin taloustilanteessa.

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin 21.10.2015 järjestämä Finnish Business in St. Petersburg -tapahtuma kokosi Pietarin Crowne Plaza St. Petersburg Airport hotelliin yhteensä 480 osallistujaa 90 suomalaisesta ja 200 venäläisestä yrityksestä. Teemoiksi oli valittu rakentaminen, digitalisaatio, investoinnit, teollisuus ja palvelut. Tapahtuma ja sen teema kiinnosti selvästi venäläismediaa, jonka edustajia lehdistötilaisuuteen saapui jopa kuutisenkymmentä.

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Moskovassa 30.10.2014 lokakuuta järjestämä Finnish Business in Moscow –foorumi keräsi yhteensä yli 300 osallistujaa. Tapahtumassa oli mukana 60 suomalaista yritystä ja yli 200 venäläistä osallistujaa, jotka edustivat korkeakouluja, korkean teknologian yrityksiä, rakennus- ja tuotantoteollisuutta, logistiikkaa ja konsultointiyrityksiä. Foorumin loppupäätelmä oli, että kaupallinen yhteistyö ja investoinnit maidemme välillä jatkuvat vilkkaana.

Vuoden 2013 Finnish Business-tapahtuma järjestettiin Uralilla Jekaterinburgissa. Tapahtumassa keskusteltiin vilkkaasti suomalaisten yritysten mahdollisuuksista Uralin alueella ja erilaisista modernisointihankkeista. Tässä paikallisen TV:n raportti tapahtumastamme!

Back top top