Skip to Content
Blogit

Uusiutuvasta energiasta lisävirtaa Venäjälle?

Energiajätti Fortum kertoi viime joulukuussa aikeistaan rakentaa 35 megawatin tuulivoimalapuiston Uljanovskin kaupungin lähistölle Venäjällä. Hankkeen arvo on noin 65 miljoonaa euroa.

Venäjän uusiutuvan energian tuotantoon Fortumin houkutteli investoimaan Venäjän hallituksen pari vuotta sitten käynnistämä Renewable Projects Competitive Selection-ohjelma, jonka puitteissa rakennetuille investoinneille maksetaan niillä tuotetulle sähkölle takuuhintaa 15 vuoden ajan.

Ohjelma on ollut huomattavassa vajaakäytössä ja Fortum on ollut käytännössä ainoa yhtiö, joka on hyödyntänyt sen tuulivoimaosuutta. Nyt samaiseen ohjelmaan on tarttumassa myös Rosatom, venäläinen talouslehti Kommersant uutisoi perjantaina.

Rostatom tunnetaan parhaiten ydinvoimahankkeistaan, mutta korporaatioon kuluu myös uusiutuvan energian hankkeita toteuttava tytäryhtiö VetroOGK, joka on Kommersantin mukaan jättänyt nyt oman hakemuksensa Renewable Projects Competitive Selection –ohjelmaan osallistumisesta.

Hakemuksen mukaan Rosatomin tytäryhtiö toteuttaisi tuulivoimahankkeen kolmessa etapissa vuosina 2018 – 2020. Investoinnin arvo on 83 miljardia ruplaa, eli noin 1,1 miljardia euroa. Mikäli suunnitelomat toteutuvat, rakennettavien tuulivoimaloiden teho tulisi olemaan yhteensä 610 megawattia, talouslehti Kommersant uutisoi.

Mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle?

Mielenkiintoisinta asiassa on se, että Rosatom haluaa rakentaa voimalat lokalisoimalla tuulivoimateknologiaa, jotta se voisi samalla hyödyntää vajaakäytössä olevaa valmistuskapasiteettiaan. Tuotannon lokalisoimista varten Rosatom etsii parhaillaan kumppaneita tuotannon lokalisoimisesta Venäjälle. Lokalisointia on tehtävä myös pakon edessä, sillä Venäjällä toimii tällä hetkellä vain vähän kotimaista tuulivoimalateknologiaa valmistavia yrityksiä.

Voisiko tässä olla saumaa myös suomalaiselle tuulivoimalaosaamiselle? Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Olli Pyrhönen kertoi SVKK:n jäsenlehti Venlassa, että ajatus ei ole mahdoton. Pyrhösen mukaan Suomessa on viime vuosina käynnistetty runsaasti tuulivoimahankkeita, joiden myötä on syntynyt uutta osaamista sekä tuulivoimaprojektien totuttamisessa, että tuulivoiman teknologiaratkaisuissa erityisesti infrastruktuurin osalta.

Suomen tuulivoiman tariffikiintiö on Pyrhösen mukaan täyttymässä ja uusia hankkeita ei aloiteta ennen kuin kehitteillä oleva uusiutuvan energian uusi tukijärjestelmä on otettu käyttöön. Siksi Suomessa olisi runsaasti kapasiteettia tuulivoimahankkeiden suunnitteluun ja toteuttamiseen myös naapurimaissa, Olli Pyrhönen sanoi.

Fortum on jo pitkään ollut Venäjällä merkittävä energia-alan toimija ja Rosatomille Suomen liiketoimintailmapiiri on tullut tutuksi viimeistään Hanhikivi-hankkeen myötä. Suomessa on olemassa osaamista sekä tuulivoimaprojektien totuttamisessa että tuulivoiman teknologiaratkaisuissa. Suomalaisosaamisen valtteina on myös muun muassa kylmän ilmaston aiheuttamien erityisvaatimusten hallitseminen. Kun nämä tekijät lyödään yhteen, voisi siitä syntyä varsin mielenkiintoinen yhteistyömahdollisuuksien paletti.

Back top top