Skip to Content

Öljysota, ruplan alamäki ja koronapandemia – verkoston voima ei ole klisee näinä aikoina

Kiusaus ryhtyä korona-asiantuntijaksi on välillä vastustamattoman suuri. Koronaviruksesta lausuttu viisaus tuntuu istuvan tähän aikaan paremmin kuin asiantuntijakommentti Venäjän-kaupasta. 

Siitäkin huolimatta on parempi, etten ryhdy virologiksi, vaan keskityn koronakommenteissani korkeintaan siihen, mitä pandemia vaikuttaa Venäjän liiketoimintaympäristöön, kansainväliseen kauppaan ja yritysten näkymiin markkinoilla. 

Venäjä on kohdannut tänä keväänä triplakriisin: öljysota, ruplan alamäki ja koronapandemia. Rahastoidut puskurit auttavat Venäjän valtion taloutta kestämään ankariakin iskuja. Vaikka Venäjän talouskehitys hyytyisi miinusmerkkiseksi, se voi myös lyhyellä aikavälillä toipua läntisiä talouksia nopeammin. Venäjää on joskus sanottu torakkataloudeksi, jonka kyky ottaa vastaan kriisejä on parempi kuin modernien talouksien. 

Pitkän aikavälin vaikutukset ovat ehkä toinen tarina. Venäläiset yksityistaloudet ovat tässä heikko lenkki. Kansalaiset eivät usean vuoden kestäneen heikenneen ostovoiman olosuhteissa ole voineet varautua pahan päivän varalle. Koronakriisin vaikutus kulutuskäyttäytymiseen ja ostovoimaan tulee olemaan merkittävä. 

Yrityselämän kulmasta katsottuna Venäjän koronatoimet ovat olleet hämmentäviä. Palkalliset ei-työpäivät tai Putin-vapaat on venytetty koko maassa huhtikuun loppuun, josta siirrytään sulavasti vapun ja voitonpäivän juhlintaan. Lisälasku yrityksille pitkistä vapaista on mittava samalla, kun tukitoimet ovat tähän saakka olleet lähinnä teetä ja sympatiaa. Kun valtion ja valtionyhtiöiden rooli taloudessa on suuri, tuki yksityiselle sektorille ja pk-yrityksille unohtuu helposti. Sumeat näkymät saavat yritykset kautta linjan lykkäämään investointisuunnitelmiaan. 

”Jäsenyritystemme ja yhteistyökumppaneidemme verkosto on ollut arvokas tiedonvaihdon ja nopean reagoinnin alusta.”

Verkoston voima ei ole klisee näinä aikoina. Jäsenyritystemme ja yhteistyökumppaneidemme verkosto on ollut arvokas tiedonvaihdon ja nopean reagoinnin alusta. Venäjällä luottamus viralliseen informaatioon on heikko ja huhut syntyvät nopeammin kuin niiltä ehtii katkoa siipiä. Keskitymme välittämään tarkistettua tietoa ja taklaamaan valeuutisia. Vertaisverkostossa tieto ja kokemukset vaihtuvat ja ovat usein jopa arvokkaampia kuin avoimet uutiset. 

Kohtaamme jatkuvasti haasteita uusien ukaasien ja asetusten osalta, kun viranomaisillakaan ei tunnu olevan käsitystä niiden oikeaoppisesta soveltamisesta. Haasteita lisää päätösten siirtäminen monien rajoittavien toimien osalta aluejohtajille, jolloin aluekohtaiset vaihtelut toimeenpanossa on suuriaNäihinkin tilanteisiin pyrimme löytämään yhdessä parhaat tavat toimia.  

Kauppakamarin toiminta on siirtynyt ketterästi onlineen. Kevään tapahtumakalenteri täyttyy ja täydentyy koko ajan. Seuraamme koronatilannetta Venäjällä, mutta pidämme yritykset myös hereillä tulevaan, emme unohda muita Venäjän-kaupan arkeen liittyviä aiheita. Sitä arkea tavallisine ongelmineen onkin ikävä. Oi kuinka mukavalta tuntuisi taklata vain työlupa- tai tulliasioita. Ikävä on myös aitoja kohtaamisia, puheensorinaa ja täyden foorumisalin tunnelmaa. Mutta erityisen kova ikävä minulla on poskisuudelmia venäläiseen tapaan. Palaavatkohan ne koskaan. 

Jaana Rekolainen 

toimitusjohtaja

Suomalais-Venäläinen kauppakamari

Lue myös:

Nyt jos koskaan tarvitaan verkoston voimaa

Keskustelua aiheesta

Back top top