Skip to Content

Pietarin kansainvälinen talousfoorumi – mitä jäi käteen?

Pietarissa järjestetty kansainvälinen talousfoorumi hallitsi Venäjän talousmedian otsikoita viime viikolla. Foorumi oli järjestyksessään kahdeskymmenes ja se pidettiin tällä kertaa Pietarin uudessa ExpoForum-kongressikeskuksessa. Virallisten lukujen valossa Pietarin kansainvälinen talousfoorumi oli menestys, sillä järjestäjien mukaan tapahtumassa solmittiin miljardien eurojen edestä sopimuksia. Tarkkailijoiden mukaan tapahtuma toimi samalla myös eräänlaisena Venäjän ja lännen välisenä liennytysyrityksenä – ainakin kauppasuhteiden osalta.

Tapahtuman järjestäjä tiedotti viikonloppuna, että Pietarin kansainväliseen talousfoorumiin osallistui noin 12 000 delegaattia yhteensä 130 maasta. Erilaisia kauppa- ja investointisopimuksia puolestaan solmittiin yhteensä yli 300 kappaletta ja niiden arvo ylitti 13 miljardin euroa. Yhden suurimmista poteista keräsi Italia, jonka delegaatio pääministeri Matteo Renzin johdolla neuvotteli venäläisten kanssa noin 1,1 miljardin euron arvoisen sopimuspaketin.

Suomalaisyrityksistä eniten huomiota sai Fazer, joka kertoi solmineensa noin 190 miljoonan euron aiesopimuksen uuden tuotantolaitoksen rakentamisesta Pietariin. Fazerin investoinnista oli liikkunut huhuja jo pitkään ja aiesopimuksen vahvistaminen lisännee osaltaan myös muiden suomalaisyritysten luottamusta Venäjän-kauppaan ja erityisesti oman paikallisen tuotannon kehittämiseen. Fazerin liiketoiminta Venäjällä kehittyi viime vuonnakin hyvin, joskin sen tulosta rasittivat muun muassa heikentynyt rupla ja raaka-aineiden hintojen nousu Venäjällä.

Foorumin merkittävintä antia olivat kuitenkin taloussuhteiden lämmittely-yritykset niin lännen kuin Venäjänkin osalta.

Lännen osalta tämä näkyi siitä, että viime vuoteen verrattuna huomattavasti harvempi yritys kieltäytyi matkustamasta Pietariin poliittisiin perusteisiin vedoten. Myös korkean tason poliittisia päättäjiä vieraili foorumissa selvästi viime vuotista enemmän. Yksi nimekkäimmistä osallistujista oli EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, joka tosin sai osallistumisestaan jonkun verran kritiikkiä eri puolilta Eurooppaa. Suomesta Pietarissa vieraili elinkeinoministeri Olli Rehn, joka ennakkotietojen mukaan tapasi matkallaan muun muassa talouskehitysministeri Aleksei Uljukajevin ja Pietarin kuvernööri Georgi Poltavtšenkon.

Presidentti Vladimir Putin vuorostaan esiintyi omassa perjantaina pitämässä puheessaan sovittelevasti talousyhteistyön syventämisen puolesta, peräsi poliittista ja taloudellista avoimuutta, puhui yhteistyömahdollisuuksista Atlantin takaisen kilpakumppaninsa kanssa ja jopa tunnusti Yhdysvallat maailman ainoaksi supervallaksi. Eräs puhetta kommentoinut toimittaja totesikin, että ”Putinin puhe oli kuin tuulahdus 2000-luvun alkuvuosilta”.

Ennen Pietarin talousfoorumia ja sen jälkeenkin eräistä EU-maista on kuulunut kommentteja, joissa Venäjä-vastaisten talouspakotteiden mielekkyyttä ja toimivuutta on alettu kyseenalaistaa. Pakotteet ovat olleet voimassa jo kaksi vuotta, mutta Ukrainan tilanteen kehittymiseen niillä ei ole ollut suurtakaan vaikutusta. Presidentti Putinin suosio Venäjällä on pakotteidenkin aikana ja osittain jopa niiden ansiostakin vain vahvistunut.

Pietarin talousfoorumissa pakotteiden purkamisen puolesta puhui Ranskan ex-presidentti Nicolas Sarkozy. Maanantaina Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz puolestaan esitti kompromissinomaisesti, että pakotteita voitaisiin alkaa purkaa vaiheissa sitä mukaa kun Minskin sopimuksen eri kohdat alkaisivat toteutua. Myös presidentti Sauli Niinistö on viikonlopun aikana korostanut Venäjän kanssa käytävän dialogin merkitystä ja tärkeyttä, mutta muistuttanut samalla, että Suomi pysyy sanktiopolitiikassaan samassa rintamassa muiden länsivaltojen kanssa.

Heti Pietarin talousfoorumin päätyttyä EU vahvisti jatkavansa ns. Krimi-pakotteita vuodella, mikä toisaalta oli odotettu päätös. Joistain kriittisistä äänenpainoista huolimatta myös Minskin sopimukseen sidottuja Venäjä-pakotteita tullaan suurella varmuudella jatkamaan vähintään puolella vuodella.

Vaikka Venäjän ja länsimaiden suhteita hiertävät edelleen monet merkittävät kysymykset ja erimielisyydet ja vaikka Venäjän talouskehitys näyttää vain aavistuksen valoisammalta kuin viime vuonna, voidaan Pietarin talousfoorumin osalta todeta, että se sujui viime viikolla vähemmän jännittyneissä tunnelmissa kuin vielä vuosi sitten. Tässä maailmanpoliittisessa ja taloudellisessa tilanteessa sekin on jo myönteinen signaali.

Keskustelua aiheesta

Back top top