Skip to Content

Smart City ja Venäjä

Teksti: Evgeniy Korobkin
Käännös: Marjut Sirola

Venäjällä älykaupungin käsitteeseen törmää jo miltei alinomaa. Konkretiaa käsitteen ymmärtämiselle antavat Venäjän asumisen ja kaupunkiympäristön sekä digitalouden kansalliset projektit, joiden parissa ahkeroivat jo niin ministeriöt ja paikallishallinnot kuin suuryrityksetkin.

Tulevaisuuden älykkäissä venäläisissä kaupungeissa infrastruktuuriin upotetaan kaikkein edistyneintä digitekniikkaa ja erilaisia korkean teknologian ratkaisuja. Venäjän rakennusministeriö valmistelee Smart City -standardia, joka otetaan käyttöön tulevaisuudessa Venäjän eri kaupungeissa.

Standardi käsittää myös biotunnistustekniikan. Kasvojentunnistusta voidaan hyödyntää hyvin esimerkiksi julkisessa liikenteessä – kulkuneuvoon astuessa matkustaja tunnistetaan, minkä jälkeen lippumaksu veloitetaan suoraan tunnistetun henkilön pankkitililtä. Valtionyhtiö Rosteh toi kasvojentunnistusteknologian mukaan jo kesän 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin. Uuden teknologian avulla yleisön joukosta pystyttiin tunnistamaan henkilö, jolle oli asetettu kielto osallistua urheilutapahtumiin. Algoritmin pohjalta tunnistaminen onnistuu erittäin nopeasti ja jopa 99 prosentin varmuudella.

Suomalaisyritykset Venäjän älykaupunkiprojekteissa

Suomalaisten yritysten pääsy mukaan älykaupunkiprojekteihin ei ole aivan yksinkertainen asia, sillä projekteissa on aina Venäjän valtio mukana. Kuten yleisesti tiedetään, Venäjällä harjoitetaan nykyään voimakasta tuonninkorvauspolitiikkaa, joka tarkoittaa sitä, että valtionyritykset eivät käytännössä voi ostaa tuotetta tai teknologiaa ulkomailta, mikäli vastaavanlainen tuote on löydettävissä myös kotimaasta.

Monet hankkeet ohjautuvat eteenpäin tarjouskilpailujen kautta, joihin osallistuakseen pitää olla rekisteröinyt yrityksensä Venäjälle tai vähintään toimia paikallisen venäläisen yhtiön kautta. Tarjouskilpailuihin mukaan päässeistä suomalaisyrityksistä vahvoilla ovat luonnollisesti ne, jotka ovat olleet jo pidempään Venäjän markkinoilla ja joille on kertynyt paljon hyviä referenssejä Venäjältä. Kaikkein parhaimmat mahdollisuudet tarjouskilpailuissa on niillä suomalaisilla yrityksillä, jotka ovat lokalisoituneet ja joilla on omaa tuotantotoimintaa Venäjän maaperällä.

”Vahvoilla ovat luonnollisesti ne, jotka ovat olleet jo pidempään Venäjän markkinoilla.”

Myös talouden suhdanteilla on merkitystä. Kun jokin ulkomailla suosittu innovaatio leviää ja alkaa kiinnostaa myös Venäjällä, ratkaisevassa asemassa ovat usein valtion päättäjät ja heidän tahtotilansa. Mikäli päättäjät ovat itse saaneet mahdollisuuden tutustua uuteen innovaatioon ulkomailla ja he haluavat, että kyseinen innovaatio tai tuote saadaan myös Venäjälle, on tärkeää, että yrityksellä on suhteita ja tunnettuutta päättäjien suuntaan.

Joulukuussa 2018 jätehuoltokysymyksille omistetussa hallituksen istunnossa Venäjän pääministeri Dmitry Medvedev otti ainoana kansainvälisenä esimerkkinä esiin juuri suomalaisen jätealan erityisosaamisen.

Venäjän kaupungeista älykaupunkihankkeiden etujoukoissa kulkee Pietarin kaupunki, jonka tavoitteena on hyödyntää mahdollisimman laajasti erilaisia älyratkaisuja tulevaisuuden kaupunkisuunnittelussaan. Pietarin älykaupunkihankkeista voit lukea lisää sivuiltamme.

Finnish Business kasvaa pohjoismaiseksi

Suosittu Finnish Business kasvaa tänä vuonna suureksi pohjoismaiseksi Smart Nordic Tech 2019 -tapahtumaksi. Tule esittelemään uusia teknologioita ja älyratkaisuja venäläisille ja pohjoismaisille päättäjille ja rahoittajille Moskovaan 24. lokakuuta!

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Team Finlandin, East Office of Finnish Industriesin ja eri pohjoismaisten suurlähetystöjen sekä innovaatiokeskusten kanssa.

Lue lisää ja tule mukaan:

Smart Nordic Tech in Moscow 24.10.2019

Keskustelua aiheesta

Back top top