Skip to Content

Terveysteknologian markkina jatkaa vakaata kasvua Venäjän talouden heilahteluista huolimatta

Venäjän terveydenhuollon koneiden ja laitteiden markkina on suomalaisten yritysten kannalta erittäin mielenkiintoinen – se on yksi Itä-Euroopan suurimmista. Huolimatta kaikista hallituksen tuonninkorvauspyrkimyksistä, suosivat jopa valtiolliset klinikat ja sairaalat ulkomaista teknologiaa, jos sitä on saatavilla.

Markkinan kasvua vauhdittaa myös tarve päivittää suuri määrä korkeatasoista teknologiaa, jota on hankittu kansallisen Terveys-hankkeen myötä vuodesta 2006 alkaen. Hankkeen aikana noin 10 000 valtiollista klinikkaa ja sairaalaa on uusinut varusteensa lähes 10 miljardilla eurolla.

Nämä laitteet vaativat nyt huoltoa, varaosia ja kulutustarvikkeita, mikä luo suomalaisille yrityksille erinomaisia mahdollisuuksia. Sen lisäksi lähes neljännes varusteista, joidenkin arvioiden mukaan jopa 40 %, on tulossa lähiaikoina käyttöikänsä päähän ja korvattava uudella.

”Laitteet vaativat nyt huoltoa, varaosia ja kulutustarvikkeita, mikä luo suomalaisille yrityksille erinomaisia mahdollisuuksia.”

Vuonna 2016 Venäjän terveysteknologian markkinan arvo oli 3,5 miljardia euroa. Maahantuonti kattaa siitä lähes 80 %, 2,9 miljardia euroa.

Terveysteknologian maahantuonnin rakenne on seuraava: lähes 22% kuvantamislaitteita, 15 % kulutustarvikkeita, 9 % hammaslääketieteen varusteita, 8 % ortopedian ala ja proteesit, 13 % erilaisia apuvälineitä potilaille ja 33 % muita lääketieteellisiä laitteita.

Venäjän teollisuus- ja kauppaministeriö määräsi 31. maaliskuuta 2015 osana tuonninkorvausohjelmaa ohjeet maahantuotujen terveysteknologian tuotteiden osuuksille markkinoista vuoteen 2020 asti.

Jopa kyseisen määräyksen, joka sisältää lukuisia paikallisen tuotannon tukikeinoja, mukaan maahantuonnin osuus on keskimäärin 40-60 %. Tarkemmat tiedot tuoteryhmistä löytyy määräyksen alkuperäisestä asiakirjasta.

”Euraasian talousunionin jäsenmaat kulkevat kohti yhteistä terveysteknologian markkinaa.”

Tämän lisäksi Euraasian talousunionin jäsenmaat kulkevat kohti yhteistä terveysteknologian markkinaa. Prosessi käynnistettiin vuonna 2016 ja sen on tarkoitus tulla päätökseen vuonna 2021, jolloin terveysteknologian tuotteiden valmistajat voivat saada yhden sertifikaatin kaikkia viittä jäsenmaata varten. Markkinan koko voi siten moninkertaistua.

Case: Lojer

Sastamalainen terveydenhuollon kalusteita ja varusteita valmistava Lojer toimitti lähes 1000 sairaalasänkyä ja muita tarvikkeita Venäjän presidentin hallinnolliseen keskussairaalaan, niin kutsutulle Kremlin klinikalle. Se on suurin Venäjältä tehty tilaus Lojerin historiassa.

Suomalaiselle Lojerille miljoonakauppa – tuhat sairaalasänkyä Kremlin klinikalle

Liiketoimintamahdollisuudet:

Russian medical devices market is growing – opportunities for Finnish companies

Keskustelua aiheesta

Back top top