Skip to Content

Venäjä – investoidako vaiko ei?

Teksti: Topi Paananen // Peikko

Taannoin vietimme vaimoni kanssa viikon Pietarissa. Lauantai-iltana menimme katsomaan Mariinskin teatteriin venäläistä balettia, jonka sanotaan olevan maailman parasta.

Ennen esityksen alkua keskustelimme vieressämme istuneen nuoren venäläisnaisen kanssa. Hän kertoi, ettei ollut koskaan asunut Neuvostoliitossa, koska oli syntynyt vuonna 1992. Korkeakouluopintonsa hän oli suorittanut suomalaisessa yliopistossa ja hänen poikaystävänsä oli Kataloniassa asuva espanjalaismies. Pariskunta oli tutustunut toisiinsa internetissä, kuinkas muuten. Naisen omat sukujuuret ovat Armeniassa.

Baletissa tapaamamme nainen oli erinomainen esimerkki siitä, että nykypäivän Venäjällä ei ole olemassa ”keskivertovenäläistä” ja että läntiset ennakko-odotukset tai -oletukset eivät aina vastaa todellisuutta.

Bisneksen tekemisessä on tärkeää säilyttää optimismin ja realismin välinen tasapaino.

Bisneksen tekemisessä on tärkeää säilyttää optimismin ja realismin välinen tasapaino ja osata ennakoida tulevaisuuden kehitystrendejä. Venäjällä tulevaisuuden ennakoiminen on erityisen vaikeaa.

Peikolla oli jo pitemmän aikaa toiminut Pietarissa pieni, mutta menestyksekäs 20 hengen tiimi, jolta tähän mennessä puuttuivat omat tuotantotilat. Tästä syystä ostimme erään toisen suomalaisyrityksen kanssa Pietarista yhteensä 25 000 neliömetriä tuotantotiloja, joista 7 000 neliötä tulemme saamaan käyttöömme jo tämän kesän aikana.

Tuotannollisesta näkökulmasta me voimme nyt viisinkertaistaa toimintamme Venäjällä ja valmistaa kaikki merkittävimmät Venäjän markkinoilla olevat tuotteemme paikallisesti. Se on suorastaan menestymisen edellytys rakennusmateriaalien markkinoilla, jossa me toimimme.

Yrityksemme näkökulmasta juuri nyt oli paras mahdollinen aika investoida, jotta voimme palvella asiakkaitamme vielä aiempaakin paremmin. Vain tulevaisuus näyttää, olimmeko oikeassa vai väärässä.

Keskustelua aiheesta

Back top top