Skip to Content

Venäjän-kaupan vuosi 2019 – näistä päättyvä vuosi muistetaan

Vuosi vaihtuu taas pian. Mistä puhuttiin ja millaisia onnistumisia koettiin Venäjän-kaupassa kuluneen vuoden aikana?

1. Jäteuudistus

Alkuun pari päivänpolttavaa teemaa. 70 miljoonaa tonnia on viimeistään tänä vuonna iskostunut Venäjää seuranneiden mieliin, sillä niin usein on kerrattu Venäjän yhdyskuntajätteen vuotuista määrää.  Tällä alalla toisto on kuitenkin suotavaa, sillä mitä enemmän jätteestä saadaan rouskutettua kierrätystavaraa kiertotalouden ravinnoksi, sitä parempi.

Venäjän jäteuudistus astui voimaan 1. tammikuuta. Vuoden aikana on järjestetty seminaareja ja esitelty suomalaista jäteosaamista niin Suomessa kuin Venäjällä. Venäjän jätteistä syntyi vuoden aikana Kamarin tietopankkiin oma sivustonsa.

2. Tuotteiden digitaalinen merkintä

Toinen iso puheenaihe on ollut tuotteiden digitaalinen merkintä. Venäjällä käynnistyi tänä vuonna uudistus, jonka myötä kaikki Venäjällä myytävät tuotteet varustetaan aitouden varmistavalla ja toimitusketjun tallentaneella QR-koodilla.

Uudistus alkoi maaliskuussa tupakkatuotteista ja laajenee asteittain eri tuoteryhmiin niin, että 2024 mennessä kaikki tuotteet on merkitty. Kesällä merkinnän piiriin tulivat turkistakit, jalkineet ja osa lääkkeistä. Joulukuussa oli valokuvauslaitteiden ja renkaiden vuoro.

3. Uusia diilejä

Ja sitten niitä onnistumisia. Vuoden mittaan Venäjän-kaupassa tehtiin jälleen runsaasti ratkaisevia diilejä. Mitähän niistä nostaisi esille, kun tekisi mieli luetella kaikki? Laitetaan ainakin seuraavat twiitit – lisää menestystarinoita löytyy uutishuoneesta.

4. Avajaisia molemmin puolin rajaa

Mikäs sen mukavampaa, kun upouuden tuotantolaitoksen vihkiminen käyttöön. Vuoden aikana vietettiin muun muassa Vilakoneen tehtaan avajaisia Pietarissa ja Argus Spectrumin tehtaan avajaisia Savonlinnassa. Uusia tuotantolinjoja Venäjällä ottivat käyttöönsä esimerkiksi Valio, UPM ja Huhtamäki.

5. Venäjän-kaupan kauniit ja rohkeat

Kesän kohokohta oli ehdottomasti Suomi Areena ja Venäjän-kaupan kauniit ja rohkeat, eikö vain?

Jos keskustelutilaisuutemme pääsi lipsahtamaan ohi tai haluat palata kesätunnelmiin näin talven keskellä, voit katsoa keskustelun alta.

6. Team Finland -matkoja

Tammiovia avattiin ja mahdollisuuksien verkostoa kasvatettiin vuoden aikana yhteensä kuudella Team Finland -vienninedistämismatkalla. Matkat suuntautuivat Jekaterinburgiin ja Tšeljabinskiin, Pihkovaan, Tšerepovetsiin, Ufaan, Kaliningradiin sekä Kazaniin ja Iževskiin. Lisäksi uudeksi hitiksi alkoivat kasvaa Pietarissa ja Moskovassa järjestetyt rakennusfoorumit.

7. Smart Nordic Tech 2019

Vienninedistämismatkojen kiistaton kruununjalokivi on vuosittainen Finnish Business -foorumimme, joka sai vuonna 2019 astetta leveämmät hartiat. Pohjoismaisen brändin voimaa todistettiin ja vahvistettiin Moskovassa Smart Nordic Tech -tapahtumassa, jossa olivat edustettuina kaikki pohjoismaat.

Keväällä 2020 on jälleen Finnish Busineksen ja Pietarin vuoro. Lähde mukaan – paikat ovat jaossa nyt!

8. Positiivista virettä

Venäjän-kaupan piristyminen näkyi myös kaksi kertaa vuodessa tehtävän barometrin syksyn mittauksessa. Näkymien laskeva trendi taittui Venäjän hidastuvasta talouskasvusta huolimatta. Tutustu tuloksiin tästä linkistä.

9. Vienti Venäjälle kasvoi

Venäjän-vienti on tänä vuonna vihertänyt Suomen Tullin ulkomaankaupan tilastoissa. Tammi-syyskuussa vienti Venäjälle kasvoi 15 prosenttia edellisvuoden vastaavasta aikavälistä.

On kuitenkin muistettava, että kasvun taustalla on usean kuukauden kestänyt arvokas putkivienti, joka tulee myös asettamaan ensi vuodelle kovat vertailuluvut.

10. Uutta suuntaa verkkokaupasta

Venäjän-kaupan uutta suuntaa pohdittiin vuotuisessa Visiona Venäjä -seminaarissamme. Jätesektorin ohella yksi uusi suunta löytyy netistä – verkkokaupan kasvu Venäjällä on saamassa uutta vauhtia, kun Ozon avautui cross-border-kaupalle ja Wildberries tähyää Eurooppaan.

Tee ratkaiseva diili

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin asiantuntijat ja vertaisverkosto ovat tukenasi Venäjän markkinoilla. Tutustu palveluihimme sekä jäsenyyteemme ja tee se ensimmäinen ratkaiseva diili liittymällä jäseneksi.

Palvelut yrityksille

Jäsenyytemme

Keskustelua aiheesta

Back top top