Skip to Content

Venäjän taantuma näyttää W-käyrältä

Venäjän tilastolaitos Rosstatin kuluneella viikolla julkaisemat makrotalouden indikaattorit irvistivät niille, jotka ennustivat Venäjän taantuman pahimman pudotuksen olleen takana: Talouden aktiivisuudesta kertovat pääomainvestoinnit ja vähittäiskauppa sukelsivat jyrkimmin (-8,7 % ja -15,3 %) kuin kertaakaan aiemmin nykyisen taantuman aikana. Ilmeitä synkensi myös teollisuustuotanto, jonka supistuminen kääntyi aiempien kuukausien lievästä hidastumisesta taas kasvuun (-4,5 %).

Vaikka vähittäiskaupan hidastumislukuja selittää osittain ruplan äkillisen devalvaation aiheuttama ostoryntäys ja muun muassa auto- ja asuntokaupan myyntiennätykset toissavuoden joulukuussa, ovat luvut tästä huolimatta huolestuttavia ja kertovat siitä, että taantumaa ei vielä ole selätetty.

Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että Venäjän nykyinen taantuma on tekemässä talousindikaattoreihin W-kirjainta muistuttavan kuvion. Talouden indikaattorit putosivat jyrkimmin viime vuoden alkupuolella, toipuivat kesällä, mutta alkoivat suunnata alaspäin taas syksyllä. Edellistä taantumaa kuvasi V-kirjain nopeine pudotuksineen ja lähes yhtä nopeine nousuineen. Lähikuukauden näyttävät, kuinka nopeasti W:n viimeinen sakara alkaa kääntyä taas ylöspäin. Tammikuussa nähdyn öljyn hinta-alen jälkeen nousua ei kovin nopeasti ole odotettavissa.

Mutta tarjosivatpa joulukuu luvut myös jotain haalean myönteistä: Ulkomaankaupan luvut osoittivat lievää pudotuksen taittumista ja inflaatio hidastui 12,9 prosenttiin ja ennakkotietojen mukaan kymmeneen prosenttiin tammikuun lopulla. Palkansaajien reaalipalkka oli kuitenkin edelleen kymmenen prosenttia pakkasella, sillä nimellisen keskipalkan kasvu hyytyi alle kahteen prosenttiin. Reaalipalkkojen, teollisuustuotannon ja investointien supistumisen jatkuminen vie pohjaa talouden elpymiseltä.

Toiveikkaimmat tähyilevätkin nyt elvytysohjelman suuntaan, joka työstämisen hallitus on saanut tällä viikolla päätökseen. Elvytysohjelma lupaa tukia autoteollisuudelle ja maataloudelle ja sen tavoitteiksi on listattu muun muassa talouden rakenneuudistus. Samankaltainen ohjelma toteutettiin tosin myös viime vuonna, mutta sen tulokset näyttävät olleen parhaimmillaankin vain taantumaa hidastaneita.

Keskustelua aiheesta

Back top top