Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Patrik Saarto
Open 852
Suomen ja Venäjän tavarakauppa supistui viidenneksen tammi-toukokuussa

Suomen ja Venäjän tavarakauppa supistui viidenneksen tammi-toukokuussa

Vertailukaudella arvokkaat putkitoimitukset kohottivat Suomen Venäjän-viennin arvoa.

Suomen tavaravienti Venäjälle on vähentynyt 21 prosenttia vuodentakaisesta tammi-toukokuussa, käy ilmi Suomen Tullin tilastoista. Viennin arvo on vähentynyt 1,46 miljardista eurosta 1,15 miljardiin.

Perjantaina julkaistujen tilastojen mukaan toukokuussa tavaravienti Venäjälle supistui 50,1 prosenttia vuodentakaisesta ja oli arvoltaan 198 miljoonaa euroa. Huhtikuussa tavaravienti Venäjälle väheni 24,9 prosenttia ja oli arvoltaan 233 miljoonaa euroa.

Koronakriisin kurittamien huhti- ja toukokuun aikana on kärsinyt etenkin koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden vienti. Tavararyhmän vienti Venäjälle väheni huhtikuussa 37,0 ja toukokuussa 45,9 prosenttia.

Paperin ja pahvin vienti väheni huhtikuussa 21,4 ja toukokuussa 28,3 prosenttia. Alkuvuoden aikana kasvanut kuparin vienti jatkui edelleen viime vuosia runsaampana.

Vaikka isku vientiin ei ole koronakriisistä johtuen yllätys, on hyvä muistaa, että taustalla on myös erittäin kova vertailukausi. Vuosi sitten kaasuputkitoimitukset kohottivat merkittävästi Venäjän-viennin arvoa.

Suomen Venäjän-kauppa

Öljyn hinta laski tuonnin arvoa

Tavaratuonnin arvo Venäjältä on vähentynyt tammi-toukokuussa 33 prosenttia 3,87 miljardista eurosta 2,61 miljardiin euroon.

Toukokuussa tuonnin arvo väheni 46,9 ja huhtikuussa 54,7 prosenttia vuodentakaisesta. Tuonnin arvo oli toukokuussa 641 miljoonaa ja huhtikuussa 616 miljoonaa euroa.

Merkittävä osa tuonnin arvon laskusta johtuu öljyn matalasta hinnasta huhti-toukokuussa. Brent-laadun öljy liikkui kyseisellä aikavälillä 20-35 dollarin välissä, minkä jälkeen hinta on noussut jälleen yli 40 dollariin.

Öljyn ja öljytuotteiden tuonnin arvo laski huhtikuussa 79,4 prosenttia 104,4 miljoonaan euroon ja toukokuussa 63,6 prosenttia 177,5 miljoonaan euroon.

Globaali koronakriisi on leikannut läpi koko Suomen ulkomaankaupan. Toukokuussa vienti väheni kaikkiin suurimpiin Suomen vientimaihin.

Tavaraviennin- ja tuonnin kasvu

Aiheesta aiemmin:

Öljyn hinnan romahdus näkyy Suomen Venäjän-tuonnissa – tuonnin arvo väheni kolmanneksen maaliskuussa

Conversation about this subject

Back top top