Skip to Content
Kauppa ja teollisuus Taneli Dobrowolski
Avoin 1578

BOFIT: Venäjän vähittäiskauppa on elpymässä

Vähittäismyynnin luisu kesti yli kaksi vuotta.

Kausitasoitettu vähittäiskaupan myynnin määrä Venäjällä lisääntyi hiukan huhtikuussa, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT uutisoi.

Tätä ennen vähittäismyynnin luisu kesti 27 kuukautta, minkä vuoksi myynti oli kuluvan vuoden huhtikuussa edelleen lähes 15 prosenttia pienempi kuin vuonna 2014. Kiinteät investoinnit olivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ensi kertaa Venäjän talouden läpikäymän taantuman jälkeen selvästi vuodentakaista suuremmat (2,3 %), vaikka rakentaminen kehittyi edelleen melko heikosti.

Venäjän tilastolaitos Rosstatin mukaan kausitasoitettu ja työpäiväkorjattu teollisuustuotanto lisääntyi edelleen huhtikuussa, mikä nosti tuotannon koko tammi-huhtikuun osalta 0,7 prosenttia vuoden takaista suuremmaksi. Teollisuuden kasvun pääkannattimena oli edelleen kaivannaisteollisuus, jossa tammi-huhtikuun tuotanto muodostui lähes kaksi prosenttia suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Maakaasua tuotettiin tammi-huhtikuussa 9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Jalostusteollisuuden tuotanto lisääntyi vaisummin, joskin myös se oli maalis-huhtikuussa hieman vuodentakaista suurempi.

Tavarakuljetusten kasvu on ollut nopeaa alkuvuonna ja tahti yltyi huhtikuussa. Tammi-huhtikuussa tavarakuljetusten volyymi oli 6,4 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Rautatiekuljetukset ja energian putkikuljetukset, jotka kuljetusetäisyyksien johdosta tuottavat valtaosan tavarakuljetusten volyymista, ovat lisääntyneet nopeasti.

Keskustelua aiheesta

Back top top