Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 677
Duuma hyväksyi lain, joka tulkitsee jätteenpolton kierrätykseksi

Kuvituskuva.

Duuma hyväksyi lain, joka tulkitsee jätteenpolton kierrätykseksi

Laki kuitenkin kieltää jätteen polttamisen ilman uusiokäytettävän jätteen erottelua ennen polttamista.

Duuma on hyväksynyt kolmannessa käsittelyssä lain, jonka mukaan jätteenpoltto lasketaan kierrätykseksi, käy ilmi duuman verkkosivuilta. Laki etenee vielä liittoneuvostoon ja presidentille hyväksyttäväksi.

Lain mukaan jätteenpoltto on kierrätystä, kun polttaminen hyödynnetään energiana tai lämpönä. Jäte lasketaan tällöin uusiutuvaksi energianlähteeksi.

Toisessa käsittelyssä lakiin tehtiin kuitenkin täsmennys, jonka mukaan jätteestä on ennen polttamista eroteltava käyttökelpoinen aines. Laki kieltää polttamisen ilman lajittelua.

Laissa edellytetään lisäksi, että polttolaitoksille on tehtävä ympäristövaikutusten arviointi. Taustalla on monien paikkakuntien asukkaiden keskuudessa syntynyt vastustus, kun alueelle suunnitellun polttolaitoksen teknologiasta ja päästöistä ei ole vielä varmuutta.

Silmänkääntötemppu?

Kriitikoiden mielestä lakimuutos on vain silmänkääntötemppu, jolla Venäjän luonnonvaraministeriö pyrkii täyttämään kansallisen Ekologia-hankkeen tavoitteet, Kommersant kertoi joulukuun alussa.

Ekologia-hankkeen tavoitteena on, että vuonna 2024 Venäjän jätteistä 36 prosenttia tulisi kierrättää.

Moskovan talousyliopiston ympäristöinstituutin johtaja Boris Morgunov sanoo Kommersantille, ettei polttaminen voi olla kierrätystä, sillä uusiokäytettävät ainesosat tuhoutuvat palamisessa.

Rostehin tytäryhtiöstä, RT-Investistä, korostetaan polttamiseen ja energiantuotantoon päätyvän vain lajittelun jälkeen jäljelle jäänyttä jätettä. Tähän liittyen lakiin tehtiin edellä mainittu täsmennys.

RT-Invest suunnittelee neljää polttolaitosta Moskovan alueelle ja yhtä Tatarstaniin vuoteen 2022 mennessä.

Lue myös:

Duumassa työstetään lakia ympäristötiedon saatavuuden parantamisesta

Jätehuoltouudistus

Keskustelua aiheesta

Back top top