Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 882
Elinkeinoelämän järjestöt vaativat malttia tuottajavastuun kiristyksiin Venäjällä

Kuvituskuva.

Elinkeinoelämän järjestöt vaativat malttia tuottajavastuun kiristyksiin Venäjällä

Järjestöt vaativat kierrätysjärjestelmien kehittämistä ennen kuin velvollisuuksia voidaan lisätä.

  • Luonnonvaraministeriö esittää tuottajavastuun jyrkkää kiristämistä.
  • Valmistajien vastuu tuotteidensa kierrättämisestä käytön jälkeen nousisi kerralla sataan prosenttiin.
  • Elinkeinoelämän järjestäjät vaativat keräysinfrastruktuurin kehittämistä ja velvollisuuksien kiristämistä asteittain.

Venäläiset elinkeinoelämän järjestöt suhtautuvat myönteisesti tuottajavastuun lisäämiseen, mutta edellyttävät kiristysten tekemistä maltillisesti vaiheittain, kertoo Kommersant.

Venäjän luonnonvaraministeriö ehdotti elokuussa tuottajavastuun kiristämistä Venäjällä siten, että valmistajien velvollisuus järjestää tuotteidensa kierrätys niiden käytön päätyttyä nousisi täyteen sataan prosenttiin.

Järjestöjen mukaan velvollisuuksien äkillinen kiristys halvaannuttaisi nykyisenkin kierrätystoiminnan, jäädyttäisi investointeja ja johtaisi viime kädessä voimakkaaseen kuluttajahintojen nousuun.

Kommersantin tiedot perustuvat kirjeeseen, jolla muun muassa tavaramerkkijärjestö Rusbrand, virvoitus- ja kivennäisjuomavalmistajien liitto SPBN, tietotekniikan valmistajien ja myyjien järjestö RATEK, elintarviketuottajien liitto Rusprodsojus sekä maidontuottajien liitto Sojuzmoloko ovat lähestyneet varapääministeri Aleksei Gordejevia.

Gordejev on aiemmin määrännyt valtiovarainministeriön, kauppa- ja teollisuusministeriön sekä talouskehitysministeriön selvittämään luonnonvaraministeriön esitystä.

Tulossa (juttu jatkuu alla):

Roskat rahaksi! Venäjän jätehuoltomarkkinan mahdollisuudet suomalaisille yrityksille

Infra kuntoon ensin

Järjestöt vaativat kirjeessä keräysinfrastruktuurin kehittämistä ennen kuin tuottajavastuuta voidaan kannattavasti tiukentaa.

Esimerkiksi virvoitus- ja kivennäisjuomavalmistajien liiton SPBN:n sekä tietotekniikan valmistajien ja myyjien järjestön RATEK:n mukaan Venäjän on ensin luotava maahan juomapakkausten ja elektroniikan keräysjärjestelmä.

Tavaramerkkijärjestö Rusbrand on huolissaan myös kierrätysmarkkinan monopolisoimisesta valtion käsiin. Yritysvetoisesti kierrätys tehostuisi pienemmillä vaikutuksilla kuluttajiin, järjestö huomauttaa.

Ei vielä päätöstä

Venäjällä on tällä hetkellä voimassa 54 kohdan lista tavaroista ja pakkausmateriaaleista, joista yritysten on kierrätettävä 5-35 prosenttia tavararyhmästä riippuen tai vaihtoehtoisesti maksettava ympäristömaksu.

Luonnonvaraministeriön laskelmien mukaan maksuista kertyvä summa nousisi tiukennusten myötä nykyisestä 2,2 miljardista ruplasta 136 miljardiin ruplaan vuodessa.

Luonnonvaraministeriöstä kommentoidaan Kommersantille, että mitään päätöksiä tuottajavastuun kiristyksistä ei vielä ole tehty.

Kauppa- ja teollisuusministeriö kertoo kannattavansa tuottajavastuun kiristämistä ennakoitavasti ja suunnitelmallisesti vähintään kymmenen vuoden tähtäimellä.

Lue myös:

Tuottajavastuu saattaa kiristyä Venäjällä – jäteuudistuksen rahoituksessa haasteita

Tuottajavastuu Venäjällä

Keskustelua aiheesta

Back top top