Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Patrik Saarto
Avoin 2766
Fontanka julkaisi tutkimuksen suomalaisyrityksistä Venäjällä - Fortum jälleen ykkönen

Tulokset julkaistiin torstaina Pietarissa. Kuva: Fontanka.

Fontanka julkaisi tutkimuksen suomalaisyrityksistä Venäjällä - Fortum jälleen ykkönen

Vaikutusvaltaisin suomalaisyritys Venäjällä on tänäkin vuonna Fortum.

  • Fontanka on julkaissut tämän vuoden tutkimuksen suomalaisyrityksistä Venäjällä.
  • Tutkimuksessa annetaan yrityksille pisteitä liiketoiminnan eri osa-alueista.
  • Vaikutusvaltaisin suomalaisyritys Venäjällä on tänäkin vuonna Fortum.

Pietarilainen verkkolehti Fontanka julkaisi torstaina uuden tutkimuksen suomalaisyritysten menestyksestä Venäjällä. Vaikutusvaltaisimmat suomalaisyritykset Venäjällä -tutkimus on jatkoa viimevuotiselle tutkimukselle ja vuonna 2016 julkaistulle Liike-elämä suomalaisella DNA:lla -tutkimukselle.

Tutkimuksessa annetaan pisteitä liikevoiton suuruudesta, investointien määrästä, investointitoiminnan aktiivisuudesta, edustuksesta eri Venäjän alueilla ja erityissaavutuksista, kuten innovaatioista, ympäristöhankkeista ja yrityskulttuurin kehittämisestä.

Tutkimuksessa on käytetty yritysten tilinpäätöksistä ja haastatteluista sekä asiantuntija-arvioinneista saatuja tietoja. Haastateltavina ovat olleet Suomalais-Venäläinen kauppakamari, Suomen Pietarin pääkonsulaatti sekä East Office of Finnish Industries.

– Fontankan tutkimus täydentää hyvin kuvaa suomalaisesta bisneksestä Venäjällä ja nostaa esiin menestystarinoita, SVKK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen kommentoi tuloksia.

Fortum vaikutusvaltaisin suomalainen

Fontankan tutkimuksen mukaan energiayhtiö Fortum on vaikutusvaltaisin suomalainen yritys Venäjällä. Fortum sijoittui tutkimuksessa ensimmäiseksi myös viime vuonna.

Viime vuonna toiseksi sijoittunut K-Group on Venäjältä vetäytymisensä jälkeen pudonnut listalta. Toisena on nyt viime vuonna kuudenneksi sijoittunut Nokian Renkaat. YIT nousi neljänneltä sijalta kolmanneksi.

Kuva: Fontanka.

Investoinnit kohdistuvat tuotantoon

Fontankan tutkimuksen mukaan ne suomalaisyritykset, jotka ovat pysyneet Venäjän markkinoilla, ovat kyenneet vahvistamaan asemiaan. Esimerkiksi Valio on omaan ja sopimusvalmistukseen investoimalla kyennyt palauttamaan markkinajohtajuuden sulatejuustojen tuoteryhmässä. Myös Outotec on kolminkertaistanut tuloksensa Venäjällä viime vuodesta.

Investoinneissa Suomi on vuoden 2017 tilastojen mukaan kymmenenneksi suurin maa. Eniten Venäjälle investoivat viime vuonna Kiina, Saksa ja Yhdysvallat. Tänä vuonna yllä olevassa listassa olevat yritykset ovat investoineet Venäjälle Fontankan mukaan 362 miljoonaa euroa.

79,6 prosenttia suomalaisten investoinneista kohdistuu tutkimuksen mukaan tuotantoon, 11 prosenttia kiinteistöihin, rakentamiseen ja kehittämiseen, 5 prosenttia jakeluun ja logistiikkaan sekä 4,4 prosenttia vähittäiskauppaan.

Suurimpia yksittäisiä investointeja ovat Fortumin tuulivoimahankkeet, Wärtsilän Transas-kauppa, Nokian Renkaiden uusi älyvarasto Vsevoložskiin, UPM:n laajennus Tšudovossa ja Tikkurilan tehdashanke Pietarissa.

Lue myös:

Fontanka esitteli tutkimuksensa Venäjän vaikutusvaltaisimmista suomalaisyrityksistä

Keskustelua aiheesta

Back top top