Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Patrik Saarto
Avoin 1498
Fontankan tutkimus: Fortum edelleen vaikutusvaltaisin suomalaisyritys Venäjällä

Fontankan tutkimus: Fortum edelleen vaikutusvaltaisin suomalaisyritys Venäjällä

Palveluala nousi Fontankan listalle ensimmäistä kertaa.

Verkkolehti Fontanka on julkaissut vuotuisen Vaikutusvaltaisimmat suomalaisyritykset Venäjällä -tutkimuksensa tulokset. Fontanka on tehnyt vastaavanlaisen selvityksen vuodesta 2016 alkaen.

Tutkimuksessa annetaan pisteitä liikevoiton suuruudesta, investointien määrästä, investointitoiminnan aktiivisuudesta, edustuksesta eri Venäjän alueilla ja erityissaavutuksista, kuten innovaatioista, ympäristöhankkeista ja yrityskulttuurin kehittämisestä.

Tuloksissa esitetään 30 vaikutusvaltaisinta suomalaisyritystä vuoden 2018 tietojen perusteella. Fontankan mukaan kyseisten yritysten liikevaihto oli vuonna 2018 yhteensä 288,6 miljardia ruplaa, mikä on 4,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Tuolloin liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia edellisestä vuodesta.

Ensimmäiselle sijalle sijoittui tänäkin vuonna Fortum. Kärkiviisikossa ovat lisäksi samat yritykset kuin viime vuoden mittauksessa, joskin hieman eri järjestyksessä – Nokian Renkaat, Stora Enso, Neste ja YIT.

Fontanka

Kuva: Fontanka

Teollisuudella leijonanosa

Valtaosa oheisen listan liikevaihdosta, 70 prosenttia (67 viime vuoden tutkimuksessa), tulee teollisuuden alan yrityksiltä. Alan yritysten liikevaihto kasvoi vuonna 2018 yhdeksän prosenttia ja oli yhteensä 203,5 miljardia ruplaa.

Teollisuuteen kohdistuu myös 84 (79,6) prosenttia investoinneista, joita 30:n kärki teki 205,6 miljoonalla eurolla. Fontanka odottaa investointien vähenevän vuonna 2019 kolmanneksella.

Toisena tulee vähittäiskauppa 12 prosentin osuudella (11) 33,7 miljardin ruplan liikevaihdolla. Liikevaihto kasvoi 4,9 prosenttia edellisvuodesta Nesteen ja bensan hinnanousun vetäminä.

Logistiikan ja jakelun saralla liikevaihto kasvoi 4,1 prosenttia ja oli 25,6 miljardia ruplaa. Alan osuus oli 9 prosenttia (10).

Rakennusalalla sen sijaan liikevaihto laski neljänneksellä oli yhteensä 22,1 miljardia ruplaa. Kiinteistöjen osuus listan liikevaihdosta oli 8 prosenttia (12).

Palveluala nousi 30:n kärkeen ensimmäistä kertaa. Alan osuus listan liikevaihdosta on vielä prosentin luokkaa, mutta Fontanka uskoo osuuden kasvavan tulevina vuosina.

Aiheesta aiemmin:

Fontanka julkaisi tutkimuksen suomalaisyrityksistä Venäjällä – Fortum jälleen ykkönen

Lue myös:

Positiivista värettä Venäjän markkinoilla

Venäjän-kaupan barometri, syksy 2019

 

Keskustelua aiheesta

Back top top