Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Patrik Saarto
Avoin 1373
8 vinkkiä liiketoiminnan lokalisointiin Venäjälle

8 vinkkiä liiketoiminnan lokalisointiin Venäjälle

Suunnitteletko seuraavan askeleen ottamista Venäjän markkinoilla?

Joskus kasvavan ja kansainvälistyvän yrityksen on kannattavinta lähteä hakemaan kasvua suoraan sieltä, missä asiakkaatkin ovat.

Tällöin vientikaupasta on luonnollista siirtyä paikalliseen liiketoimintaan ja tuotantoon. Näin välistä jäävät sekä monimutkaiset tulli- ja logistiikkajärjestelyt että mahdolliset kaupan esteet, kuten Venäjän tapauksessa esimerkiksi pakotteet ja protektionismi.

Ota ainakin seuraavat asiat huomioon, kun lähdet lokalisoimaan toimintaasi Venäjälle.

Markkinaselvitys

Kotiläksyistä muistutetaan aina, mutta kertaus on opintojen äiti. Selvitä huolellisesti alasi näkymät ja punnitse vaihtoehtoja. Joskus edustusto voi riittää ainakin alkuun, toisinaan yhteisyritys voi avata tietä eteenpäin.

Sitoutuminen

Lähde Venäjälle sata lasissa, mutta varmista myös selustasi. Pelikirjasta on löydyttävä sekä Plan B että Exit Plan ennen lopullista päätöstä. Käytä laskintasi huolellisesti ja realistisesti – yrityksesi talouden on kestettävä niin lokalisoituminen kuin mahdolliset peliliikkeet liiketoimintaympäristön muuttuessa.

Yhtiömuoto

Venäjällä yleisimmät yhtiömuodot ovat rajavastuuyhtiö (OOO) ja osakeyhtiö (AO). Useimmiten edetään ”kolmen o:n” taktiikalla, sillä rajavastuuyhtiö on kevyempi hallinnoida ja se sopii hyvin tytäryhtiön muodoksi.

Rahaliikenne

Tytäryhtiön rahoitus järjestetään usein emoyhtiön kautta euroissa samalla kun tuotot ovat ruplissa. Emoyhtiön on suojauduttava valuuttakurssiriskiltä ja ennustettava myös tytäryhtiön kassavirtaa. Siirtohinnoittelussa hintojen on oltava perusteltavissa verottajalle sekä Suomessa että Venäjällä. Venäjän siirtohinnoittelulainsäädäntö poikkeaa suomalaisesta, joten dokumentaatiossa on otettava huomioon molempien maiden vaatimukset.

Voittojen kotiuttaminen

Osingonjako on ollut perinteisesti hyvä keino voittojen kotiuttamiselle. Lähdeverotus Venäjällä on noin 5-12 prosenttia riippuen perustamispääoman suuruudesta, mikä on hyvä tiedostaa jo alkuvaiheessa.

Hallinto

Yrityksen hallinto on Venäjällä hyvin byrokraattista ja dokumentteja vaaditaan paljon. Aluksi on toki oleellista päättää esimerkiksi yhtiöjärjestyksestä, mutta toiminnan alettua myös muun muassa henkilöstöhallinnolta, myynniltä ja tuotannolta edellytetään tarkemaa raportointia kuin Suomessa on totuttu. Viranomaisraportointi on kuitenkin keventynyt ja sähköistynyt viime vuosina.

Riskienhallinta

Toisin kuin lehtiä lukemalla voisi ehkä uskoa, suurin osa Venäjän liiketoiminnan riskeistä liittyy yrityksen omaan toimintaan ja toimintatapoihin. Tytäryhtiön tekemisistä on pysyttävä perillä ja valvottava sekä yhtiön omien sääntöjen että Venäjän lakien noudattamista. Hyvä riskienhallinta tarkoittaa myös tytäryhtiön tukena olemista haasteissa ja kysymyksissä.

Rekrytointi

Venäjällä on ollut jo vuosia matala työttömyys, joten markkinat ovat monella alalla työnhakijan puolella. Työsuhteet ovat lyhyempiä kuin Suomessa ja nimikkeeseen kiinnitetään enemmän huomiota – johtajana toiminut ei enää suostu manageriksi uudessa työpaikassa. Suomalaisilla yrityksillä on Venäjällä hyvän työnantajan imago.

Lähde: Venäjän-kaupan opas

Tule päivittämään tietosi tytäryhtiön riskienhallinnasta Venäjällä koulutukseen 27. helmikuuta:

Koulutus: Liiketoiminnan ajankohtaiset riskit Venäjällä ja niiltä suojautuminen

Ota rohkeasti yhteyttä:

Toiminnan lokalisointi

Keskustelua aiheesta

Back top top