Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 736
Kommersant: tuottajavastuun uudessa luonnoksessa kiellettäisiin yritysten oma kierrätys viideksi vuodeksi

Kuvituskuva.

Kommersant: tuottajavastuun uudessa luonnoksessa kiellettäisiin yritysten oma kierrätys viideksi vuodeksi

Venäjän luonnonvaraministeriö esittää kokonaan maksupohjaista tuottajavastuun mallia.

  • Tuottajavastuu saattaa kiristyä Venäjällä.
  • Luonnonvaraministeriö työstää parhaillaan uutta tuottajavastuun mallia.
  • Kommersantin näkemä luonnos pitää sisällään merkittäviä muutoksia nykyisiin käytäntöihin.

Venäjän luonnonvaraministeriö on mylläämässä valmistajien ja maahantuojien tuottajavastuun täysin uuteen uskoon, kirjoittaa Kommersant.

Taustalla on viime aikoina esillä olleet mahdolliset tuottajavastuun kiristykset. Tällä hetkellä valmistajien ja maahantuojien vastuulla on kierrättää 5-35 prosenttia tuotteistaan niiden käytön loputtua tai maksettava ympäristömaksu.

Kommersantin haltuun saaman luonnoksen mukaan luonnonvaraministeriö esittäisi nyt täysimääräistä, veronkaltaista kierrätysmaksua, joka koskisi sekä valmistajien että maahantuojien kaikkia tuotteita ja pakkausmateriaaleja.

Kierrätysmaksun keräisi Venäjän veroviranomainen ja verotulot ohjattaisiin korvamerkittynä Venäjän valtiolliselle jäteoperaattorille. Tätä varten perustettaisiin uusi rahasto vuoden 2020 loppuun mennessä.

Luonnonvaraministeriön esitys pitää sisällään pari merkittävää muutosta, joita Kommersant ei avaa enempää. Ensinnäkin yritysten itsenäisesti tekemä kierrätys kiellettäisiin viideksi vuodeksi. Toiseksi pakkausmateriaaleja koskevat velvollisuudet siirtyisivät tuotteiden valmistajilta pakkausmateriaalien valmistajille.

Järjestöt kritisoivat

Uusi maksu laajenisi myydyistä tuotteista kaikkiin valmistettuihin tai maahantuotuihin tuotteisiin, vaikka ne odottaisivat varastoissa.

Tämä näkyisi lopulta kuluttajahinnoissa, huomauttaa Kommersantille Anton Guskov Venäjän tietotekniikan valmistajien ja myyjien järjestö RATEKista.

– Näemme kaatopaikkavuoren, johon eivät ole syyllisiä valmistajat, vaan valtio, joka ei pärjää niiden kanssa. Uusi järjestelmä vain tappaisi yritysten aloitteet ryhtyä kierrätykseen, Guskov kritisoi.

Myös Teollisuus ympäristön puolesta -järjestön (RusPEK) johtaja Ljubov Melanevskaja muistuttaa Kommersantille, että nykyinen tuottajavastuun malli sai yritykset perustamaan tuottajayhteisöä eurooppalaisen esikuvan mukaisesti.

– Nyt on täysin epäselvää, mitä tällä sektorilla tapahtuu, jos kaikesta vastaavat jätteenkäsittelijät ja valtiollinen operaattori, Melanevskaja sanoo.

Kyseessä on vasta luonnosversio esityksestä, mutta Kommersant muistuttaa, että luonnonvaraministeriön luonnosten pääpiirteet ovat harvoin enää muuttuneet.

Lue myös:

Tuottajavastuu saattaa kiristyä Venäjällä – jäteuudistuksen rahoituksessa haasteita

Elinkeinoelämän järjestöt vaativat malttia tuottajavastuun kiristyksiin Venäjällä

 

 

Keskustelua aiheesta

Back top top