Skip to Content
Matkailu ja palvelut Patrik Saarto
Avoin 1277
Lähdössä Venäjälle? Ota nämä asiat huomioon liikematkalla

Kuva: Ross Parmly/Unsplash.

Lähdössä Venäjälle? Ota nämä asiat huomioon liikematkalla

Matkustussuositus Venäjälle keventyi syyskuun alussa.

Venäjälle matkustaminen on ollut yksi koronapandemian kuumimmista aiheista Venäjän-kaupassa. Rajan sulkeutuminen henkilöliikenteeltä hankaloitti kanssakäymistä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa aluksi merkittävästi.

Tänä vuonna Moskovaan ja Pietariin on jo päässyt matkustamaan lentäen. Maarajan ylittäminen edellyttää yhä esimerkiksi HQS-statusta ja on monimutkaisempi prosessi. Maarajan voi ylittää myös perhesyistä. Venäjän sisällä matkustaminen on sallittua.

Jos suunnittelet liikematkaa Venäjälle, on syytä huomioida, että Suomen ulkoministeriö suosittelee tällä hetkellä tarpeettoman matkustamisen välttämistä. Suositus voi olla esteenä matkustusluvan saamiselle omassa organisaatiossa. Suositus keveni 4.9.2021 kaiken matkustamisen välttämisestä tarpeettoman matkustamisen välttämiseen.

Mikäli liikematkasi Venäjälle toteutuu, ota huomioon seuraavat asiat.

  1. Kaikki viisumityypit ovat olleet saatavilla tammikuun lopusta 2021 alkaen. Tekninen huolto -viisumi on poistunut käytöstä. Uutena matkan tarkoituksena on asennustyö (монтажные работы), joka on työviisumin alalaji.
  2. Lentoyhtiöiden ja maahantulon vaatimukset ovat kaksi eri asiaa. Ota etukäteen selvää, millaisia todistuksia lentoyhtiösi vaatii koneeseen nousemiseksi. Muista noudattaa vaatimuksia myös paluumatkalla.
  3. Maahantulo Venäjälle edellyttää korkeintaan 72 tuntia vanhan negatiivisen PCR-koronatestin. Todistuksen on oltava joko venäjän- tai englanninkielinen. Todistus vaaditaan myös kolmanteen maahan jatkavilta.
  4. 14 vuorokauden karanteeni on Venäjällä pakollinen ainoastaan työluvalla ja -viisumilla saapuvilla henkilöillä. Muiden osalta karanteenimääräys on peruttu.
  5. Tietoa tartuntatilanteesta ja rajoituksista Venäjän eri alueilla löytyy venäjäksi stopkoronavirus.rf-sivustolta.
  6. Suomeen palatessasi sinulta voidaan tartuntatautilain mukaan tarkistaa todistus negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta taudista ja/tai annetuista rokotuksista. EU-maissa asuvat voivat esittää maahan tullessaan EU:n koronatodistuksen. Suomessa asuvat saavat EU:n koronatodistuksen Omakannasta.

Lisää tietoa matkustamisesta Venäjälle ja palaamisesta Suomeen tarjoavat esimerkiksi Suomen ulkoministeriö, Suomen Moskovan suurlähetystö, Rajavartiolaitos, Valtioneuvosto, THL ja Lähialuematkat.

Aiheesta aiemmin:

Venäjän suurlähetystö: Venäjälle voi taas hakea kaikkia viisumeita

HQS-työluvalla on päässyt Venäjälle koronankin aikana – ”Yhteistyö on sujunut erinomaisen hyvin”

Näin voit tarkistaa, oletko Venäjän viranomaisten listalla rajan ylittämistä varten

 

Keskustelua aiheesta

Back top top