Skip to Content
Matkailu ja palvelut Patrik Saarto
Avoin 1756
Messujen kysyntä on Venäjällä voimissaan – tapahtumia on kyetty järjestämään viime syksystä alkaen

Mining World Russia 2021. Kuva: Arvelin International

Messujen kysyntä on Venäjällä voimissaan – tapahtumia on kyetty järjestämään viime syksystä alkaen

Huhtikuisten kaivosalan messujen yleisössä painottuivat päätöksentekijät.

Tapahtuma-ala on ollut yksi koronapandemian suurimmista kärsijöistä. Venäjällä messukeskukset ovat kuitenkin kyenneet toimimaan yli toisen korona-aallon, kertoo Suomalais-Venäläiselle kauppakamarille messuosastoja toteuttavan Arvelin Internationalin myyntipäällikkö Tiina Ahjokannas.

– Venäjällä kansainvälisiä messuja on järjestetty syyskuusta 2020 alkaen viranomaisten hygienia- ja turvallisuusohjeistukset huomioon ottaen. Messut ovat tuottaneet hyviä tuloksia ja kävijämäärät ovat olleet koronatilanteesta huolimatta korkeita. Esimerkiksi huhtikuun alussa järjestetyillä Mosbuild 2021 -messuilla kävijämäärä oli 66 500, Ahjokannas sanoo.

Messualan toipuminen pandemiasta näkyy myös suomalaisten yritysten toiminnan vilkastumisena. 20.-22. huhtikuuta Moskovassa järjestetyille kaivosalan Mining World Russia 2021 -messuille osallistui yhteistyössä Arvelinin kanssa kolme suomalaisyritystä – Flowrox, Dynaset ja Miilux.

Flowrox

Flowrox on erikoistunut virtauksensäätö-, suodatus- ja ympäristötekniikoihin sekä teollisiin automaatioratkaisuihin. Kuva: Flowrox

Suomesta messuille ei matkustettu, mutta Arvelin toteutti yritysten paikallisille tytäryhtiöille tai kumppaneille messuosastot avaimet käteen -periaatteella. Messujärjestäjillä on ollut Venäjällä tarjolla myös hybridiosallistumisen mahdollisuus, joskin suomalaisyritykset eivät ole sitä suosineet.

– Pitkän koronatauon jälkeen tarve henkilökohtaisille tapaamisille on suuri. Messut ovat Venäjän-kauppaa harjoittaville yrityksille edelleen tärkeä markkinointikanava sekä kohtaamispaikka, Ahjokannas kertoo.

Dynaset

Dynaset valmistaa hydrauligeneraattoreita sekä korkeapainepesureita ja -kompressoreita. Kuva: Arvelin International

Päätöksentekijät liikkeellä

Mining World Russia 2021 -messuille osallistuneiden suomalaisyritysten mukaan paikalla oli vieraita tavanomaista vähemmän, mutta korkeammalla profiililla.

– Messut olivat erittäin aktiiviset ja tapasimme niiden asiakkaiden päättäjiä, joita odotimme, joskin jopa enemmänkin. Messuilla oli todella paljon päätöksentekijöitä liikkeellä, kertoo Flowroxin Venäjästä ja IVY-maista vastaava Kauko Tanninen.

Tannisen mukaan kaivosalan näkymät Venäjällä ovat edelleen hyvät ja ala tarjoaa suomalaisille yrityksille paljon potentiaalia. Kaupassa korostuu yhä enemmän paikallisuus.

Messujen antia kommentoivat samalla tavoin myös Dynasetin aluemyyntipäällikkö Sergei Melnikov ja Miiluxia Venäjällä edustava Andrei Konkin.

– Suurin osa vieraista kysyi mahdollisuuksista valmistaa koneita ja laitteita esitellen piirustuksia ja tarvittavia ominaisuuksia. Tapasimme sekä uusia että vanhoja asiakkaitamme, Konkin sanoo.

Miilux

Miilux myy ja valmistaa kulutus- ja suojausterästuotteita ja ratkaisuja vaativiin käyttökohteisiin. Kuva: Arvelin International

Venäjä on yksi suurimmista kaivannaisten tuottajista maailmassa ja alalla on toimintaa ympäri maata. Suomalais-Venäläisen kauppakamarin kaivosalaan erikoistuneen Business Advisorin Elena Kozhevnikovan mukaan alaa tukee kasvava kansainvälinen kysyntä. Se on sauma, johon suomalaisilla on tarjottavaa.

– Suomalaisilla on kansainvälisesti tunnettua kokemusta. Yritykset toimittavat käytännössä kaikkea tutkimuslaitteista tuotantoon, jalostukseen, rikastukseen ja puhdistukseen aina IT-järjestelmiä ja tekoälyä myöten, Kozhevnikova sanoo.

Messuja luvassa koko loppuvuoden

Messuvuosi 2021 jatkuu Venäjällä aktiivisena. Arvelinin ohjelmassa ovat seuraavat messut:

  • bauma CTT RUSSIA 2021, Moskova 25.-28.5.2021
  • Rosupack 2021, Moskova 15.-18.6.2021
  • Neva 2021, Pietari 21.-24.9.21
  • Metal-Expo 2021, Moskova 9.-12.11.2021
  • PapFor 2021, Pietari 9.-12.11.2021
  • Woodex 2021, Moskova 30.11.-3.12.2021

– Kaikki nämä ovat perinteisiä näyttelyitä ja kuuluvat vakiotapahtumiimme. On ollut positiivista nähdä, kuinka osallistuminen kiinnostaa ja osassa tapahtumista yhteisosastopaikat on myyty jo loppuun, toisissa myynti on erittäin hyvässä vauhdissa, Ahjokannas kertoo.

Lue myös:

Ympäristöystävällisyys alkaa näkyä investointeina venäläisessä metalliteollisuudessa

Yli vuosikymmenen jäissä ollut kaivoshanke käynnistyy Kuolan niemimaalla

Keskustelua aiheesta

Back top top