Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Patrik Saarto
Avoin 1033
Näin Business Finland, ELY-keskus ja Finnvera tukevat yrityksiä koronakriisissä

Kuva: Anders Jildén/Unsplash.

Näin Business Finland, ELY-keskus ja Finnvera tukevat yrityksiä koronakriisissä

Yritysten on mahdollista hakea avustuksia ja lainatakauksia koronaviruksen aiheuttamiin haasteisiin.

Koronaviruspandemian vaikutukset ovat ankarimmat ravinto- ja matkailualalle, mutta mustan joutsenen varjo lankeaa kaikille talouden osa-alueille. Kansainväliset arvoketjut ja logistiikka ovat häiriintyneet, eikä edessä häämöttävän globaalin taantuman kestoa voi kuin arvailla.

Tilanteen aiheuttaessa ongelmia yriytksen liiketoimintaan, on ensimmäisenä syytä ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja muihin rahoittajiin mahdollisten lyhennysvapaiden ja maksuaikajoustojen selvittämiseksi.

Suomen hallitus on valmistellut noin 15 miljardin euron tukipaketin yritysten tueksi. Selkänojaa tilanteessa tarjoavat Business Finland ja ELY-keskus avustusten sekä Finnvera lainatakauksien muodossa.

Business Finland: PK ja Midcap

Business Finland myöntää avustuksia 6-250 työntekijän sekä enintään 300 miljoonan euron liikevaihdon Midcap-yrityksille niin kotimarkkinoilla kuin viennissä.

Rahoitus on avustusta, eikä sitä tarvitse maksaa takaisin. Avustusta on saatavilla kahta erilaista ja sitä voidaan myöntää lähtökohtaisesti vain kerran.

 1. Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin – enintään 10 000 euroa. Avustuksen suuruus on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % myönnettävän avustuksen määrästä. Business Finlandin rahoituksen suuruus on enintään 10 000 € (hankkeen kokonaisbudjetti tällöin 12 500 euroa).
 2. Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin – enintään 100 000 euroa. Avustuksen määrä on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % avustuksen määrästä. Business Finlandin rahoituksen suuruus on enintään 100 000 € (hankkeen kokonaisbudjetti tällöin 125 000 euroa).

ELY-keskus: 1-5 työntekijän pienyritykset

ELY-keskusten poikkeusrahoitus 1-5 työntekijän pienyrityksille avautui haettavaksi 31. maaliskuuta. Yksinyrittäjät eivät kuulu tämän avustuksen piiriin – heille on valmisteilla oma erillinen tukiohjelma kuntien myöntämänä.

Avustusta on saatavilla joko tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin kaikkien muiden toimialojen yrityksille, paitsi maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostuksen alan yrityksille.

 1. Tilanneanalyysi
  • asetuksen muutoksella avustuksen määräksi esitetään enintään 80 % avustuksen perusteena olevista laskennallisista kustannuksista
  • avustuksen määrä voi kuitenkin olla enintään 10 000 euroa
  • asetuksen muutoksella esitetään, että avustuksesta voidaan maksaa ennakkona enintään 70 %
 2. Kehittämistoimenpiteet
  • asetuksen muutoksella avustuksen määräksi esitetään enintään 80 % avustuksen perusteena olevista hyväksyttävistä kustannuksista.
  • avustuksen määrä voi olla enintään 100 000 euroa, suhteutettuna kuitenkin yrityksen toiminnan laajuuteen
  • asetuksen muutoksella esitetään, että avustuksesta voidaan maksaa ennakkona enintään 70 %

Finnvera: takauksia ja lyhennysvapaita

Jos pk-yritys tarvitsee koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteesa pankilta käyttöpääomaa, Finnvera turvaa tarpeita ensisijaisesti alkutakauksella, pk-takauksella ja Finnvera-takauksella.

Finnvera ei käsittele tällä hetkellä lainkaan suoria lainahakemuksia. Jos yrityksellä on Finnveralta lainaa, siihen voi hakea lyhennysvapaita kuukausia. Jos yritykselllä on Finnveran takaus, pankki hakee kaikki takauksiin liittyvät muutokset yrityksen puolesta.

 1. Alkutakaus on tarkoitettu enintään kolme vuotta toimineille yrityksille, ja pankki hakee sitä suoraan yrityksen puolesta. Alkutakauksessa Finnveran takausosuus on enintään 80 %.
 2. Pk-takaus on tarkoitettu yli kolme vuotta toimineille yrityksille ja sillä voidaan taata korkeintaan 150 000 euron suuruinen pankin myöntämä laina. Pankki hakee myös tätä takausta suoraan yrityksen puolesta.
 3. Finnvera-takausta voidaan myös käyttää yritysten koronaviruksesta johtuvien lisääntyneiden käyttöpääomatarpeiden rahoittamiseen, jos Finnveran alkutakaus tai pk-takaus eivät sovellu yrityksen tarpeeseen.  Finnveran takausosuus on nostettu 80 %:iin, ja vakuusvaatimuksesta on luovuttu. Finnvera-takauksessa on otettu käyttöön ns. fast track -menettely, joka koskee pankin myöntämää 150 000–1 000 000 euron suuruista käyttöpääomalainaa.
Fast track -kriteerit täyttävät Finnvera-takaukset käsitellään nopeutetulla menettelyllä ja asiakkaalta edellytetään, että takauksesta on sovittu pankin kanssa.

Suuritysten takaus voi olla enintään 80 % ja vastuiden kokonaismäärä enintään 30 miljoonaa euroa kuitenkin siten, että Finnverasta ei tule päärahoittajaa. Suuret hankkeet käsitellään tapauskohtaisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriö neuvoo

Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta löytyy kattavasti tietoa, toimintaohjeita ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Tietoa on julkaistu myös venäjäksi.

Lue myös:

Koronavirus ja työsuhteet Venäjällä – mitä ottaa huomioon?

Venäjän työlaki ei tunne lomautuksia – sovi työntekijän kanssa tilapäisjärjestelyistä

Keskustelua aiheesta

Back top top