Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 642
Rosteh suunnittelee 25 jätteenpolttolaitoksen rakentamista Venäjälle

Kuvituskuva.

Rosteh suunnittelee 25 jätteenpolttolaitoksen rakentamista Venäjälle

Laitoksia suunnitellaan suuriin kaupunkeihin ja turistikohteisiin.

Valtionyhtiöt Rosteh, Rosatom ja VEB.RF suunnittelevat jopa 25 jätteenpolttolaitoksen rakentamista jo päätettyjen viiden jatkoksi, kertoo muun muassa Vedomosti.

Jätteenpolttolaitoksia suunnitellaan Venäjän turistikohteisiin ja yli 500 000 asukkaan asutuskeskuksiin. Laitosten tarkoituksena olisi polttaa lajittelun jälkeen jäljelle jääneet jätteet ja muuttaa ne energiaksi, joka voidaan myydä korkeammalla syöttötariffilla.

Rostehilla on tällä hetkellä yhdessä RT-Investin kanssa tekeillä neljä laitosta Moskovan alueelle ja yksi Tatarstaniin, arviolta 160 miljardilla ruplalla. Uusien 25 laitoksen investointien arvioidaan olevan 600 miljardia ruplaa.

RT-Investin toimitusjohtaja Andrei Šipelovin mukaan kyseiset 30 jätteenpolttolaitosta kykenisivät muuttamaan 18 miljoonaa tonnia jätettä energiaksi. Venäjällä muodostuu vuosittain 70 miljoonaa tonnia yhdyskuntajätettä.

Polttolaitokset pelottavat

Jätteenpolttolaitokset ovat herättäneet Venäjällä kritiikkiä ja huoltoa liittyen niiden teknologiaan ja päästöihin. Jätteenpoltto määriteltiin Venäjällä vuodenvaihteessa virallisesti kierrätykseksi, jos jäte on ensin lajiteltu ja tuloksena on lämpöä ja sähköä.

Kyseisen lain myötä jätteenpolttoa voidaan näin rahoittaa tuottajavastuuseen kytkeytyvillä maksuilla.

– Missään ei voida kierrätää 100 prosenttia jätteestä, aina joku osa jää yli. Silloin järkevintä on käyttää se energiana. Yksinään jätteenpoltto ei kuitenkaan voi olla ratkaisu, vain osa monimutkaista ketjua, arvioi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Business Advisor Jekaterina Lindberg.

Korkea lokalisaatioaste

Suunniteltujen polttolaitosten rakentamiseen on tarkoitus käyttää enimmäkseen Venäjällä valmistettua teknologiaa. 600 miljardin investoinnista 480 miljardia on tarkoitus suunnata kotimaiseen teollisuuteen, tärkeimmät laitteet toimittaisi Rosatom.

Rahoituksesta 200 miljardia ruplaa on kehitysyhtiö VEB.RF:n vastuulla. Sen on tarkoitus hankkia rahoitus liikepankeilta ja yksityisiltä instituutioilta, muun muassa PPP-mallilla ja green bondeilla.

Viiden ensimmäisen polttolaitoksen hankkeessa viidennes rahoituksesta tulee RT-Investiltä ja loput VEB.RF:n ja Gazprombankin kautta.

Suomalaisella osaamisella on hankkeissa paljon mahdollisuuksia. Toukokuun alussa Valmet tiedotti automaatiojärjestelmän toimituksesta ensimmäiseen Moskovan alueen neljästä jätteenpolttolaitoksesta. Tammikuussa Konecranes kertoi nosturisopimuksesta kyseisiin laitoksiin.

Lue myös:

Duuma hyväksyi lain, joka tulkitsee jätteenpolton kierrätykseksi

Valmetille automaatiotilaus jätteenpolttolaitokseen Moskovaan

Konecranesille sopimus 16 nosturin toimittamisesta Moskovan alueen jätteenpolttolaitoksiin

Jätehuoltouudistus

Keskustelua aiheesta

Back top top