Skip to Content
Talous ja kuluttajat Patrik Saarto
Avoin 269
Teollisuuden ostopäällikköindeksi kääntyi kasvuodotusten puolelle Venäjällä

Kuvituskuva.

Teollisuuden ostopäällikköindeksi kääntyi kasvuodotusten puolelle Venäjällä

Kysynnän orastava kasvu on vielä kotoperäistä.

Venäjän teollisuuden ostopäällikköindeksi nousi elokuun mittauksessa 51,1 pisteeseen, mikä osoittaa yritysten odotusten kääntyneen lievästi kasvun puolelle. Heinäkuussa indeksi oli 48,4 pistettä.

IHS Markitin tiedotteen mukaan teollisuusyritysten tilaukset ovat lähteneet kasvuun ja näkymä on pitkästä aikaa optimistisempi. Ostopäällikköindeksin kehitys viesti pessimismistä jo ennen koronakriisiä – indeksi oli 50 pisteen paremmalla puolella viimeksi huhtikuussa 2019.

Ostopäällikköindeksi

Kriisi on kuitenkin edelleen päällä ja ulkomainen kysyntä jatkuu heikkona. Kustannukset ovat nousseet, valuuttakurssit ovat epäsuotuisia ja inflaatio kiihtynyt. Kohonneita kustannuksia on voitu siirtää hintoihin vain osittain. IHS Markit ennustaa Venäjän teollisuustuotannon supistuvan 6,5 prosenttia tänä vuonna.

– Liiketoiminnan elpyminen yrityksissä ja niiden asiakkaissa on auttanut kasvattamaan tuotantoa kotimaisen kysynnän vahvistuessa. Ulkomainen kysyntä on jäänyt maltilliseksi pandemian jatkuessa ja viennin laskiessa yhä elokuussa, sanoo IHS Markitin ekonomisti Siân Jones tiedotteessa.

Gaidar-instituutista kommentoidaan Kommersantille, etteivät kohenevat näkymät saa yrityksiä vielä investoimaan, sillä olemassa oleva kapasiteetti riittää vastaamaan lähiaikojen kysyntänäkymiin. Investointien hidastuminen saattaa osaltaan jarruttaan mahdollista talouskasvua myöhemmin.

Lue myös:

Kotimainen kysyntä kannattelee Venäjän palvelusektorin näkymiä

Talouskehitysministeriö pehmensi talousennusteitaan – investoinnit vähenevätkin vain puolet arvioidusta

Koronakevään hintalappu: venäläisyritysten yhteenlaskettu tulos miltei puolittui

Koneet käynnistyivät Venäjän tehtailla, mutta teollisuuden kysyntä jatkuu heikkona

Keskustelua aiheesta

Back top top