Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 861
Tulan johto tutustui suomalaiseen kiertotalouteen - "Venäjän alueet odotustilassa"

Kuva: Venäjän kaupallinen edustusto.

Tulan johto tutustui suomalaiseen kiertotalouteen - "Venäjän alueet odotustilassa"

Venäjällä kaivataan nyt esimerkkejä onnistumisista kiertotaloudessa.

Tulan alueen varakuvernööri, luonnonvaraministeri sekä paikallisten jäteoperaattorien MSK-NT:n ja Hartijan edustajat vierailivat torstaina ja perjantaina 14.-15. marraskuuta Suomessa tutustumassa kiertotalouteen.

Tulalaiset tapasivat Etelärannassa Molokin, HABA Groupin, Tanan, Cross Wrapin, SET Cleantechin ja Veljekset Ala-Talkkarin edustajia, vierailivat Lassila & Tikanojan ja Europressin luona Keravalla sekä tutustuivat Viikin jätevedenpuhdistamoon HSY:n ja Finnish Water Forumin tähdittämänä.

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin kestävän kehityksen asiantuntijan Jekaterina Lindbergin mukaan tulalaistenkin motivaatio edistää jätehuoltoa on suuri, mutta päätökset ovat viivästyneet ympäri Venäjää keskeneräisten rahoituskysymysten vuoksi.

– Venäjän alueet ovat odotustilassa, sillä valtiollinen ekologiaoperaattori REO on esitellyt houkuttelevia rahoitusratkaisuja ja tukiohjelmia. Esimerkiksi investointilainat olisivat pankkilainoja huomattavasti edullisempia, Lindberg twiittasi tapaamisten jälkeen.

Esimerkkejä tarvitaan

Monet jäteoperaattorit ovat kohdanneet taloudellisia haasteita muun muassa maksamattomien jätemaksujen vuoksi. Kustannuksia on Tulan edustajien mukaan nostanut myös sääntö, jonka mukaan roska-astiat on tyhjennettävä päivittäin. Esimerkiksi Molokin syväkeräyksellä tyhjennysväli voi olla huomattavasti pidempi.

Oma haasteensa on myös kuluttajien ja hallinnon välinen luottamuskuilu – hallinto ei luota, että ihmiset oppivat kierrättämään ja ihmiset eivät luota, että hallinto saa rakennettua kunnollista infrastruktuuria. Noidankehän rikkomiseen tarvitaan esimerkkejä onnistumisista.

– Venäjän alueita kiinnostaa, miten Suomen lainsäädäntö sallii kuntien (kannattavien) yhteisten jätehuoltoyhtiöiden perustamisen. Venäjällä hallinnollisten alueiden yhteisten käsittelylaitosten perustaminen vaikeaa, jolloin sijainti ei ole optimaalinen jätevirtojen kannalta, Lindberg twiittaa.

Lue myös:

Taloudelliset haasteet varjostavat Venäjän jäteuudistusta

Venäjän valtiollisen jäteoperaattorin johtaja Denis Butsajev vierailee Suomessa

Keskustelua aiheesta

Back top top