Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 1099
Tuottajavastuu saattaa kiristyä Venäjällä - jäteuudistuksen rahoituksessa haasteita

Kuvituskuva.

Tuottajavastuu saattaa kiristyä Venäjällä - jäteuudistuksen rahoituksessa haasteita

Myös uusi ympäristövero on yhä esillä.

  • Teollisuuden tuottajavastuun maksuja ja velvollisuuksia saatetaan kiristää.
  • Taustalla on jäteuudistuksen vuotava tulopuoli.
  • Myös ympäristövero on yhä esillä mahdollisena rahoituksen lähteenä.

Venäjän jäteuudistuksen rahoitusta uhkaa noidankehä – osa kuluttajista ja yrityksistä laistaa jätemaksuista ja kierrätysvelvollisuuksista, minkä johdosta teollisuuden tuottajavastuun maksuja ja velvollisuuksia saatetaan pian kiristää.

Seurauksena maksajiksi joutuvat ne, jotka ovat rehellisesti suoriutuneet vastuistaan. Viime kädessä kustannukset välittyvät joka tapauksessa nousevina tavaroiden hintoina kaikille kuluttajille – eli myös niille, jotka ovat jättäneet jätemaksunsa maksamatta.

Vedomostin mukaan Venäjän uudet alueelliset operaattorit saavat tällä hetkellä kerättyä keskimäärin 60 prosenttia jätemaksuista, mikä nakertaa niiden kannattavuutta.

Jotkin operaattorit yltävät 90 prosenttiin, mutta joillekin maksetaan lopulta vain 20 prosenttia maksuista. Lainaa kassavajeen paikkaamiseen pankit myöntävät joko korkealla korolla tai eivät ollenkaan.

Tuottajavastuu vaihtelee

Venäjällä on tällä hetkellä voimassa 54 kohdan lista tavaroista ja pakkausmateriaaleista, joista yritysten on kierrätettävä määrätty osuus tai vaihtoehtoisesti maksettava ympäristömaksu.

Kaikkiaan 46 tavararyhmästä ja kahdeksasta pakkausmateriaaliryhmästä koostuva lista koskee sekä valmistusta että maahantuontia.

Vaadittu kierrätysosuus vaihtelee viiden ja 35 prosentin välillä. Viime vuonna ympäristömaksuja kertyi teollisuudelta yhteensä 2,2 miljardin ruplan edestä.

Lue myös (juttu jatkuu alla):

Tuottajavastuu Venäjällä

Teollisuus talkoisiin

Venäjän luonnonvaraministeriö ehdottaa nyt tuottajavastuun korottamista täyteen sataan prosenttiin, kertoo Kommersant. Kiristyksen myötä ympäristömaksuista uskotaan kertyvän vuosittain 136 miljardia ruplaa.

Venäjän valtakunnallisen jäteoperaattorin johtaja Denis Butsajev sanoo Vedomostin mukaan, että kerätyt varat tulee korvamerkitä ja siirtää uuteen, operaattorin hallinnoimaan rahastoon. Muutos voisi astua voimaan vuonna 2021.

Varapääministeri Aleksei Gordejev on määrännyt valtiovarainministeriön, kauppa- ja teollisuusministeriön sekä talouskehitysministeriön selvittämään luonnonvaraministeriön esitystä.

Kiristykset odotettavissa

Tuottajavastuun kiristyminen ei itsessään ole uutinen, sillä se on ollut pitkällä aikavälillä odotettavissa, arvioi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin advisor Elena Marina.

Muutoksen ei kuitenkaan ole ollut tarkoitus olla näin nopea.

– Alun alkaenkin on suunniteltu nykyisten normien kiristämistä, mutta se on haluttu tehdä sulavasti. On ymmärrettävä, että kaikki johtuu rahan puutteesta jäteuudistuksen toteuttamiseksi, Marina sanoo.

Omaan kierrätykseen ovat investoineet yritykset, joille se on ollut taloudellisesti mahdollista. Heihin kohdistuva yllättävä lisärasitus olisikin Marinan mukaan kiusallista, sillä he ovat jo valmiiksi panostaneet paljon ympäristöasioihin.

Myös vero esillä

Tuottajavastuun kiristämisen ohella Venäjällä on yhä esillä valtiovarainministeriön viimevuotinen esitys uudesta ympäristöverosta, joka kohdistuisi teollisuuden päästöihin.

Ministeriön ehdotuksessa on lista ympäristölle haitallisista teollisuuden aineista ja kullekin ruplamääräinen vero tonnin painoa kohti.

Suuryritykset maksaisivat kvartaaleittain etukäteismaksun, joka on neljäsosa edellisvuoden verosta.

Aiheesta aiemmin:

Työryhmä esittää korotuksia jätehuoltomaksuihin Venäjällä – kaatopaikkojen entisöintiin tarvitaan rahaa

Venäjän valtiovarainministeriö esittää ympäristöveroa nykyisten maksujen tilalle

Keskustelua aiheesta

Back top top