Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Patrik Saarto
Avoin 509
Tutkimus: Venäjä-pakotteet vaikeuttivat joka kymmenennen eurooppalaisen yrityksen toimintaa

Kuva: barmalyanich/Pixabay

Tutkimus: Venäjä-pakotteet vaikeuttivat joka kymmenennen eurooppalaisen yrityksen toimintaa

Vahvojen kauppasiteiden maissa pakotteita luonnehdittiin kasvaneiden liiketoimintariskien kautta.

Vuosina 2014-2017 voimassa olleista Venäjä-pakotteista aiheutui haittaa 11 prosentille eurooppalaisista yrityksistä, käy ilmi Aalto-yliopiston, Vaasan yliopiston ja Suomen Pankin tuoreesta tutkimuksesta. Vaikutukset olivat epäsuhtaisia ja selittyivät joko suorien investointien määrällä tai vahvoilla kauppasiteillä Venäjän kanssa.

– Ehdottomasti suurimmat vaikutukset kohdistuivat venäläisiin yrityksiin, mutta pakotetoimenpiteet vaikuttivat yrityksiin voimakkaasti myös Itävallassa, Jerseyn saarella, Kyproksella, Suomessa, Virossa ja Saksassa. Kolme ensin mainittua maata ovat venäläisen rahan parkkipaikkoja ja loput maat selittyvät vahvoilla kaupallisilla siteillä Venäjään, laskentatoimen apulaisprofessori Jukka Sihvonen kertoo Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus tehtiin analysoimalla vähintään miljoonan euron taseen omaavien yritysten julkisia vuosikertomuksia vuosilta 2014-2017 tekoälyyn perustuvan tekstinlouhinnan avulla. Venäläiset, kyproslaiset ja jerseyläiset yritykset raportoivat vaikutusten olevan selkeästi negatiivisia, kun muissa maissa maininnat pakotteista liittyivät lähinnä kasvaneisiin liiketoimintariskeihin.

Lue myös:

Talouspakotteet

Suomen tavaravienti Venäjälle ylitti vuoden 2019 tason ensimmäisellä vuosipuoliskolla

Keskustelua aiheesta

Back top top