Skip to Content
Laki ja tulli Petri Kekki
Avoin 856
Venäjä joustaa verolaissa koronan vuoksi - veroresidentiksi mahdollista päästä jo 90 päivässä

Kuvituskuva.

Venäjä joustaa verolaissa koronan vuoksi - veroresidentiksi mahdollista päästä jo 90 päivässä

Ilman joustoa koronapandemian vuoksi Venäjältä poistuneet olisivat vaarassa menettää veroresidentin statuksensa Venäjällä.

Venäjä on antanut uutta lainsäädäntöä liittyen yksityishenkilöiden veroresidenssin määrittämiseksi vuodelle 2020 (liittovaltion laki nro 265-FZ,/31.7.2020).

Yleisen säännön mukaan yksityishenkilöitä pidetään Venäjällä veroresidentteinä, jos he oleskelevat Venäjällä yli 183 päivää kalenterivuoden aikana. Koronapandemian takia monet ovat joutuneet lähtemään Venäjän ulkopuolelle, eivätkä ole pystyneet palaamaan. He ovat näin ollen vaarassa menettää veroresidentin statuksensa Venäjällä, mikä vaikuttaa muun muassa mahdollisuuteen kuulua alempaan tuloverokantaan.

Uusi laki antaa mahdollisuuden niille henkilöille, jotka ovat oleskelleet Venäjällä 90–182 päivää vuonna 2020, säilyttää verostatuksensa Venäjällä veroresidenttinä. Kyse on siis siitä, että yleisesti verovelvollinen-statuksen (veroresidentti) saamiseksi Venäjällä vaadittavien oleskelupäivien määrää alennetaan 183:sta 90:een liittyen verovuoteen 2020. Tätä tarkoitusta varten tällaisten henkilöiden on tehtävä vapaamuotoinen hakemus Venäjän veroviranomaiselle 30. huhtikuuta 2021 mennessä.

Tarkempaa tietoa menettelytapojen yksityiskohdista tai vaadittavasta selvityksestä ei ole vielä tiedossa. Ilmeistä on, että lakiin liittyen annetaan tarkempia täytäntöönpanomääräyksiä esimerkiksi veroviranomaisten menettelytavoista.

Ongelmallista kansainvälisen vero-oikeuden kannalta on se, että tällaista poikkeusta säädettyihin veroresidenssiä koskeviin säännöksiin Suomen ja Venäjän välisessä verosopimuksessa ei ole säännelty itse verosopimuksessa lainkaan. Verosopimuksen mukaan Suomen valtion verotusoikeus säilyy, vaikka henkilö saa Venäjällä veroresidenssistatuksen 90 päivän oleskelun jälkeen, koska verosopimuksen mukainen 183 päivän aikaraja ei täyty.

– Siinä mielessä tuo Venäjän poikkeuslaki on verosopimuksen vastainen. Asiaan täytyy varmasti hakea Suomen verottajan kannanotto siihen toimintamalliin, että verovelvollinen maksaisi veronsa Venäjälle, jottei verovelvollinen joudu yllättävän kahdenkertaisen verokohtelun kohteeksi, sanoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin juristi Petri Kekki.

Suomen verohallinnon helmikuussa julkaiseman kannanoton mukaan koronavirusepidemiaa voidaan pitää kuuden kuukauden säännön tarkoittamana syynä siltä ajalta, kun ulkoministeriön matkustustiedotteessa kehotetaan välttämään matkustamista työntekijän työskentelypaikkakunnalle.

Lue myös:

Ulkomaantyöskentelyn kuuden kuukauden verovapaussääntö joustaa koronasta johtuvissa tilanteissa

Keskustelua aiheesta

Back top top