Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 769
Venäjän luonnonvaraministeriö on jäämässä yksin tuottajavastuuehdotuksensa kanssa

Kuva: Jacub Jacobsky/Unsplash.

Venäjän luonnonvaraministeriö on jäämässä yksin tuottajavastuuehdotuksensa kanssa

Muut ministeriöt yhtyivät elinkeinoelämän kritiikkiin.

  • Elinkeinoelämän järjestöt toivovat malttia tuottajavastuun uudistuksiin, että niihin ehditään reagoida.
  • Luonnonvaraministeriön esitys ei saa kannatusta myöskään valtionhallinnon tasolla.
  • Esityksen työstämisen kerrotaan olevan vielä kesken.

Venäjän luonnonvaraministeriön esitys uudesta tuottajavastuun mallista on jäämässä lähtötelineisiin. Kommersantin mukaan ministeriön ehdotus ei saa kannatusta yhdeltäkään esitykseen liittyvältä ministeriöltä tai viranomaiselta.

Luonnonvaraministeriön esityksessä yrityksiltä kiellettäisiin viideksi vuodeksi tuotteidensa omatoiminen kierrätys niiden käyttöiän päätyttyä. Tällöin tuottajavastuu suoritettaisiin kokonaan uusin, korotetuin maksuin, jotka ohjattaisiin verottajan kautta Venäjän valtiollisen jäteoperaattorin REO:n käyttöön.

Muut ministeriöt ja viranomaiset pitävät ehdotusta elinkeinoelämän kannalta tehottomana ratkaisuna.

Valtiovarainministeriön mukaan ehdotuksen verotukselliset ja institutionaaliset muutokset olisivat ristiriidassa budjettipolitiikan kanssa. Kilpailuviranomaisen mukaan kierrätyksen järjestäminen yritysten toimesta on tehokasta. Talouskehitysministeriö on jo antanut hallitukselle kielteisen arvion esityksestä.

Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan kierrätyskiellon käyttämisestä pitäisi päättää toimialakohtaisesti, ettei tuhota jo olemassa olevaa kierrätystoimintaa. Ministeriön mukaan pelisääntöjen yhtäkkinen muuttaminen antaisi myös huonon kuvan päättäjistä.

Elinkeinoelämä kritisoi

Luonnonvaraministeriön esityksen taustalla on tarve saada Venäjän valtiollisen jäteoperaattorin REO:n toimintaan ja jäteuudistuksen kehittämiseen lisää rahaa.

Tuottajavastuun lisääminen ei itsessään ole huono asia, mutta elinkeinoelämä on huolissaan, että se tehdään yritysten kannalta liian nopeasti. Monet järjestöt vaativat jo malttia uudistukseen ja esimerkiksi rengasalalla huolestuttiin jo pitkälle kehitetyn kierrätysjärjestelmän puolesta.

Esitys ei saa kannatusta myöskään vähittäiskaupan alalla. Yli puolet Delovaja Rossija -järjestön kyselyyn vastanneista kertoi, ettei täyteen kierrätykseen ole vielä valmiuksia. Monet olisivat valmiita asteittaisiin kiristyksiin.

Varapääministeri Aleksei Gordejev sanoo Kommersantin mukaan, että luonnonvaraministeriön ehdotus on yhä työn alla. Gordejevin mukaan tahtotilana on kehittää omatoimista kierrätystä sekä luoda ympäristöön liittyvistä maksuista ja vaatimuksista taloudellisesti kestäviä.

Lue myös:

Elinkeinoelämän järjestöt vaativat malttia tuottajavastuun kiristyksiin Venäjällä

Rengasvalmistajat vastustavat Venäjän luonnonvaraministeriön kaavailemaa viiden vuoden kierrätyskieltoa

Venäjän vähittäiskauppa ei kannata luonnonvaraministeriön tuottajavastuuesitystä

Keskustelua aiheesta

Back top top