Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 952
Venäjän luonnonvaraministeriö tavoittelee yhä maksupohjaista tuottajavastuun mallia

Kuva: Jacub Jacobsky/Unsplash.

Venäjän luonnonvaraministeriö tavoittelee yhä maksupohjaista tuottajavastuun mallia

Ministeriö luovutti hallitukselle lähes samansisältöisen tuottajavastuuesityksen kuin aiemmin.

 • Venäjällä valmistellaan uutta tuottajavastuun mallia.
 • Luonnonvaraministeriö tavoittelee maksupohjaista mallia jäteuudistuksen rahoittamiseksi.
 • Ministeriön esitys palautettiin valmisteluun, mutta uusi versio on lähes sama kuin edellinen.

Kädenvääntö uudesta tuottajavastuun mallista Venäjällä jatkuu sittenkin.

Runsas viikko sitten ympäristöasioista vastaava tuore varapääministeri Viktoria Abramtšenko torppasi voimakkaaseen kierrätysmaksujen nousuun pohjanneen luonnonvaraministeriön esityksen ja palautti sen valmisteluun.

Luonnonvaraministeriö toimitti 25. helmikuuta Venäjän hallitukselle uuden luonnoksen, joka on kuitenkin vain hienoisesti korjailtu versio alkuperäisestä ehdotuksesta, kertoo Kommersant. Luonnos on julkaistu Venäjän hallituksen verkkosivuilla.

Mukana on edelleen tavoite nostaa tuottajavastuu 100 prosenttiin nykyisestä 5-35 prosentista. Tavoite on hyvä, mutta yritykset ovat kritisoineet sen nopeutta ja huolestuneet omatoimiseen kierrätykseen tekemiensä investointien puolesta.

Mukana on myös tuottajavastuun siirto pakkausmateriaalien kohdalla pakattujen tavaroiden valmistajilta pakkausmateriaalien valmistajille. Tätä vastusti aiemmin varapääministeri Abramtšenko.

Uudessa esityksessä tuottajavastuun kiristyksiin on tuotu siirtymäaika, joka kestää tavaroiden kohdalla vuoteen 2024 asti. Pakkausmateriaalien kohdalla on tavoitteena päästä uuteen malliin heinäkuussa 2021.

Tällainen on luonnonvaraministeriön esitys uudeksi tuottajavastuun malliksi

 1. Pakkausmateriaaleista kerätään Venäjän hallituksen määräämä, täysimääräinen kierrätysmaksu kahdesti vuodessa 1.7.2021 alken. Maksu lankeaa pakkausmateriaalien valmistajille ja sen suuruus riippuu materiaalin kierrätysasteesta.
 2. Tavaroiden valmistajat maksavat kierrätysmaksun Venäjän hallituksen määrittelemistä tuotteista. Kierrätysmaksu nousee täysimääräiseksi siirtymäajan kuluessa vuosina 2022-2024. Siirtymä alkaa seuraavista tuotteista:
  • paristot ja elohopeahöyrylamput
  • elektroniikka
  • autonrenkaat
 3. Tuonnissa maahantuoja suorittaa ympäristömaksun tavarasta ja pakkauksesta tullimaksun yhteydessä, viennissä ympäristömaksut palautetaan.
 4. Kierrätysmaksujen suuruus on asetettava siten, että se kannustaa materiaalien uusiokäyttöön ja kattaa uusiokäytöstä aiheutuvat kulut.
 5. Kierrätysmaksujen keruusta vastaa Venäjän verovirasto ja käytöstä valtiollinen jäteoperaattori REO tai sen tytärorganisaatio.
 6. Toimintaa valvoo Venäjän ympäristöviranomainen Rosprirodnadzor, jonka tulee luoda tarvittavat rekisterit ympäristömaksun piirissä olevista tavaroista, pakkausmateriaaleista, valmistajista ja maahantuojista sekä maksuihin ja materiaaleihin liittyvistä tilastoista.
 7. Kierrätysmateriaalien valmistamisesta ja käytöstä voidaan tarjota veroetuja.

Taustalla tehoton järjestelmä

Venäjällä on ollut vuodesta 2014 käytössä tuottajavastuun malli, joka velvoittaa valmistajia joko kierrättämään tuoteryhmästä riippuen 5-35 prosenttia valmistetuista tavaroista niiden käyttöiän päätyttyä tai maksamaan vastaava ympristömaksu.

Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin törmänneet tuottajavastuun laiminlyönteihin. Luonnonvaraministeriö pitää nykyistä mallia tehottomana.

Kierrätysmaksuista toivotaan myös vahvempaa tulonlähdettä Venäjän jäteuudistuksen ja jäteoperaattori REO:n toiminnan rahoitukseen. Maksutulojen on uuden arvion myötäarvioitu nousevan 2,4 miljardista ruplasta jopa 136 miljardiin ruplaan vuodessa.

Aiheesta aiemmin:

Luonnonvaraministeriön tuottajavastuuehdotus on lopullisesti kuopattu

Venäjän luonnonvaraministeriö on jäämässä yksin tuottajavastuuehdotuksensa kanssa

 

Keskustelua aiheesta

Back top top