Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Patrik Saarto
Avoin 471
Venäjän palvelusektorin ostopäällikköindeksi romahti maaliskuussa

Kuva: Marcin Jozviak/Unsplash

Venäjän palvelusektorin ostopäällikköindeksi romahti maaliskuussa

Myös teollisuuden indeksi laski.

Venäjän palvelusektorin ostopäällikköindeksi nyrjähti maaliskuussa 38,1 pisteeseen helmikuun 52,1 pisteestä, käy ilmi S&P Globalin tilastoista.

Uudet tilaukset romahtivat eniten sitten koronapandemian alun vuonna 2020. Näkymät vuoteen ovat pessimistisimmät kahteen vuoteen.

Samaan aikaan kysynnän laskun ja epävarmuuden kasvun kanssa jo pitkään rasittanut kustannusinflaatio jatkoi kasvuaan. Ruplan romahdus kiihdytti kustannusten nousua. Yritykset ovat reagoineet nostamalla hintojaan ja vähentämällä henkilökuntaa.

Sota ja Kiinan koronatilanne vaikuttavat teollisuuden indekseihin

Myös teollisuuden ostopäällikköindeksi laski Venäjällä, mutta ei yhtä voimakkaasti palvelusektorin kanssa. Indeksi laski 44,1 pisteeseen helmikuun 48,6 pisteestä.

Teollisuudessa kysyntä ja näkymät laskivat palvelusektorin tavoin voimakkaimmin kahteen vuoteen. Syyt ovat samat – kustannusten nousu, ostovoiman lasku ja epäsuotuisa ruplan kurssi. Myös teollisuudessa yritykset reagoivat nostamalla hintoja ja vähentämällä henkilökuntaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seuranneet pakotteet ovat vaikuttaneet myös muiden maiden indekseihin varsinkin teollisuudessa. Sodan ja pakotteiden lisäksi näkymiä on heikentänyt koronatartuntojen kasvu Kiinassa. Globaali talous kärsii edelleen kustannusten noususta ja toimitusketjujen häiriöistä.

Ostopäällikköindeksiä aiemmin julkaissut IHS Markit on yhdistynyt osaksi S&P Globalia.

Aiheesta aiemmin:

Venäjän hyökkäys ei ehtinyt vielä vaikuttaa helmikuun ostopäällikköindekseihin

 

Keskustelua aiheesta

Back top top