Skip to Content
Talous ja kuluttajat Patrik Saarto
Avoin 151
Venäjän teollisuustuotanto elpyi kesällä, mutta on yhä kaukana vuodentakaisesta

Kuva: Lenny Kuhne/Unsplash.

Venäjän teollisuustuotanto elpyi kesällä, mutta on yhä kaukana vuodentakaisesta

Jalostusteollisuuden syksy saattaa olla kolea.

Venäjän teollisuustuotanto kasvoi elokuussa 2,9 prosenttia heinäkuusta, mutta väheni 7,2 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Rosstat. Tammi-elokuun tilasto osoittaa teollisuustuotannon vähentyneen 4,5 prosenttia.

Elokuussa supistui etenkin autoteollisuus, jonka tuotanto väheni 21,3 prosenttia vuodentakaisesta. Öljyn tuotantoleikkauksien keväästä alkaen painama kaivosteollisuus supistui 11,8 prosenttia.

Jalostusteollisuus supistui elokuussa 4,1 prosenttia, terästeollisuus notkahti kesäkuun tavoin 7,8 prosenttia. Kemianteollisuus jatkoi nousutrendiä viiden prosentin tuotannon kasvulla. Kumi- ja muoviteollisuuden tuotanto supistui keväällä, mutta noussut kesällä kasvuun vuodentakaisesta – elokuussa kasvua 4,1 prosenttia. Lääketeollisuus kasvoi elokuussa 17,4 prosenttia.

 

Teollisuustuotanto

Tammi-elokuussa lääketeollisuuden tuotanto on kasvanut eniten, 16,5 prosenttia. Paperiteollisuuden tuotanto on kasvanut 5,6 prosenttia, kemianteollisuuden 5,3 prosenttia, elintarviketeollisuuden 4,7 prosenttia, tekstiiliteollisuuden 2 prosenttia, kumi- ja muoviteollisuuden 1,9 prosenttia sekä terästeollisuuden 0,8 prosenttia.

Autoteollisuuden tuotanto on supistunut 24,2 prosenttia henkilöautojen tuotannon pudottua lähes kolmanneksen.

Patoutunut kysyntä purkautui

Jalostusteollisuudessa tuotanto elpyi kesän mittaan, mutta elpymisen taustalla oli vain lyhytaikainen ilmiö, kertoo varatalouskehitysministeri Polina Krjutškova Kommersantille.

– Elpyminen johtui työstä vapaan jakson aikana patoutuneesta kysynnästä, joka on nyt lähes kulutettu, Krjutškova sanoo.

Talouskehitysministeriö näkee positiivisina ajureina jalostusteollisuuden kasvulle loppuvuonna viennin toipumisen ja kotimaisen kuluttajakysynnän. Investointihyödykkeiden saralla näkymät ovat heikot, sillä investoinnit ovat yhä jäissä.

Loppuvuotta varjostaa koronapandemian toinen aalto, jonka varalta teollisuus on valmis muuttamaan suunnitelmiaan, arvioidaan Gaidar-instituutissa ja Sberbankissa. Kesän elpyminen saattaa jäähtyä syksyn edetessä.

Lue lisää:

Venäjän teollisuustuotanto supistui heinäkuussa kahdeksan prosenttia

Teollisuuden ostopäällikköindeksi kääntyi kasvuodotusten puolelle Venäjällä

Talouskehitysministeriö pehmensi talousennusteitaan – investoinnit vähenevätkin vain puolet arvioidusta

Keskustelua aiheesta

Back top top