Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 641
Venäjän vähittäiskauppa ei kannata luonnonvaraministeriön tuottajavastuuesitystä

Kuvituskuva.

Venäjän vähittäiskauppa ei kannata luonnonvaraministeriön tuottajavastuuesitystä

Yli puolet kyselyyn vastanneista vähittäiskaupan edustajista sanoo, etteivät he ole valmiita täyteen kierrätykseen.

Yli puolet Venäjän vähittäiskauppiaista ei lämpene luonnonvaraministeriön esitykselle tuottajavastuun äkillisestä kiristämisestä, kertoo Kommersant.

Tämä käy ilmi Delovaja Rossija -järjestön syyskuisesta kyselystä, johon vastasi 800 vähittäiskaupan edustajaa. Vastaajista 57 prosenttia kertoi, etteivät ole valmiita tavaroiden ja pakkausmateriaalien täyteen kierrättämiseen.

Vain 1,5 prosenttia vastaajista kertoo olevansa valmiita. Loput ovat valmiita lisäämään kierrätystä asteittain tai tukien avustuksella.

Vastaajien mukaan tuottajavastuun äkillinen kiristäminen johtaisi esimerkiksi elektroniikan kallistumiseen yli kymmenellä prosentilla.

Rahaa jäteuudistukseen

Venäjällä on tällä hetkellä voimassa 54 kohdan lista tavaroista ja pakkausmateriaaleista, joista yritysten on kierrätettävä 5-35 prosenttia tavararyhmästä riippuen tai vaihtoehtoisesti maksettava ympäristömaksu.

Luonnonvaraministeriön laskelmien mukaan maksuista kertyvä summa nousisi tiukennusten myötä nykyisestä 2,2 miljardista ruplasta 136 miljardiin ruplaan vuodessa. Varat ohjattaisiin verottajan kautta Venäjän valtiollisen jäteoperaattorin REO:n käyttöön.

Kommersantin lokakuun alussa haltuunsa saamassa luonnoksessa esitetään jopa valmistajien ja maahantuojien omatoimisen kierrätyksen kieltämistä viideksi vuodeksi, jotta tuottajavastuun toteuttaminen kierrätysmaksun mudossa olisi mahdollisimman suuri.

Lue myös:

Tuottajavastuu saattaa kiristyä Venäjällä – jäteuudistuksen rahoituksessa haasteita

Elinkeinoelämän järjestöt vaativat malttia tuottajavastuun kiristyksiin Venäjällä

Kommersant: tuottajavastuun uudessa luonnoksessa kiellettäisiin yritysten oma kierrätys viideksi vuodeksi

Keskustelua aiheesta

Back top top