Skip to Content
Talous ja kuluttajat Patrik Saarto
Avoin 807
Venäläiskuluttajat lähtevät vuoteen 2021 säästäen - vuodenvaihteen juhlinnassa nipistetään lahjoista ja panostetaan ruokaan

GUM-jarmarka on perinteisesti kerännyt runsaasti kävijöitä Punaiselle torille. Kuva: Daniil Silantev/Unsplash.

Venäläiskuluttajat lähtevät vuoteen 2021 säästäen - vuodenvaihteen juhlinnassa nipistetään lahjoista ja panostetaan ruokaan

Putin ja Mišustin ottivat voimakkaasti kantaa elintarvikkeiden hintojen nousun pysäyttämiseksi.

Yli puolet venäläiskuluttajista uskoo talouden supistumisen jatkuvan vuonna 2021, kertoo Kommersant. Deloitten kyselyn mukaan supistumisen jatkumiseen uskoo 57 prosenttia vastaajista, kun taas kasvun kannalla on vain seitsemän prosenttia.

Reilu kolmannes vastaajista, 39 prosenttia, uskoo ostovoimansa heikentyvän. Vuosi aiemmin vastaava osuus oli 25 prosenttia. Kulutus elpyi kesällä hetkeksi, mutta kääntyi syyskuussa jälleen laskuun. Tammi-syyskuussa venäläisten reaalitulot laskivat  4,3 prosenttia vuodentakaisesta.

– Paljon rahaa jää nyt taskuun. Työpaikkansa säilyttäneet ihmiset suunnittelevat menojaan nyt pitkäjänteisemmin, sanoo Kommersantille Olga Sumiševskaja One Story -konsulttiyhtiöstä.

Säästäminen näkyy myös uudenvuoden budjeteissa. Deloitten kyselyn mukaan keskimääräinen budjetti vuodenvaihteen juhliin on tänä vuonna 25 000 ruplaa henkilöä kohti, mikä on kaksi prosenttia viime vuotta enemmän. Vuonna 2018 budjetti kasvoi 15 000 ruplasta 20 000 ruplaan.

Juhlakauden menoissa säästetään lahjoissa ja panostetaan ruokaan ja juomaan. Lahjojen osuus laskee 45 prosentista 40 prosenttiin, ruoan ja juoman osuus nousee 41 prosentista 44 prosenttiin. Deloitten kyselyyn vastasi 1600 kuluttajaa.

Putinilta ja Mišustinilta voimakas kannanotto

Koronavuosi on näkynyt Venäjällä päivittäistavaroiden hintojen 14 prosentin nousuna. Nousupainetta on ollut etenkin peruselintarvikkeissa ja hygieniatuotteissa, joiden kysyntä harppasi keväällä karanteenien kynnyksellä. Hintoja nostaa myös heikko rupla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin otti keskiviikkona voimakkaasti kantaa elintarvikkeiden hintojen nousuun. Putinin mukaan pandemia ei ole vaikuttanut hintoihin, vaan hintoja yritetään nostaa maailman hintakehityksen mukana, mitä ei pitäisi päästää tapahtumaan kansalaisten tulojen kärsittyä kriisissä.

– Muistatteko, Neuvostoliitossa sanottiin, että kaikkea on, mutta kaikille ei riitä. Silloin oli pula. Nyt ei riitä, koska ihmisillä ei ole rahaa maksaa markkinoilla nähtyjä hintoja, Putin kritisoi.

Pian Putinin kannanoton jälkeen pääministeri Mihail Mišustin syytti hintojen noususta virkamiehiä, tuottajia, vähittäiskauppoja ja viejiä. Mišustinin mukaan virkamiehet ovat arvioineet hintojen kausivaihtelun väärin. Mišustin vetosi tuottajiin ja kauppaketjuihin, että nämä eivät yrittäisi nyt ansaita ihmisten kustannuksella.

– Kausi vaihtui, mutta tilanne ei parantunut. Miksi ministeriöt ja virastot eivät toimineet ajoissa ja antoivat tärkeimpien tuotteiden hintojen nousta? pääministeri kysyi.

Mišustin antoi maatalousministeri Dmitri Patruševille tehtäväksi neuvotella tuottajien, kilpailuviraston, veroviranomaisen ja varapääministeri Andrei Belousovin kanssa hintojen kehityksestä. Maatalousministeriö, talouskehitysministeriö sekä kauppa- ja teollisuusministeriö saivat tehtäväkseen valmistella toimenpiteitä hintojen nousun hillitsemiseksi. Mišustinin avustaja Igor Artemjev sai tehtäväksi kerätä ministeriöiltä tiedot ja informoida pääministeriä hintojen kehityksestä joka viikko.

Lue myös:

Kreml jyrähti – Tuottajat ja vähittäiskaupat sopivat nyt elintarvikkeiden hinnoista

Päivittäistavarat ovat kallistuneet Venäjällä 14 prosenttia tänä vuonna

Venäjän teollisuuden näkymät synkistyivät muiden maiden elpyessä – ”Voi olla, että kysyntä vain viivästyy”

Keskustelua aiheesta

Back top top