Skip to Content
Klubit

Venäjän vihreä siirtymä tapahtuu hitaasti, mutta varmasti

Uutiset Venäjän tahtotilasta olla mukana ratkaisemassa ympäristökysymyksiä on otettu ilolla vastaan. Venäjän vihreän lupauksen odotetaan synnyttävän uutta Venäjän-kauppaa, mutta pitkällä aikavälillä.

Teksti ja kuvat Patrik Saarto

Marraskuun alussa julkaisemamme Venäjän-kaupan barometrin mukaan 55 prosenttia vastaajista uskoo ympäristötoimien niin Venäjällä kuin maailmalla muuttavan Venäjän markkinaa. Venäjä tulee kohtaamaan vientimarkkinoillaan esimerkiksi mahdolliset EU:n hiilitullit ja on itse ilmoittanut tavoittelevansa hiilineutraaliutta vuoteen 2060 mennessä. Ympäristökysymysten ratkaiseminen on jo alkanut realisoitua teknologiatoimituksina Suomesta Venäjälle.

Tätä vasten barometrin välittämä näkymä on maltillisempi kuin voisi odottaa, todettiin barometrin julkaisutilaisuudessa. Yritykset eivät usko Venäjän muuttuvan nopeasti. Vihreän siirtymän pelisäännöt, sääntely ja mittaristo ovat vasta muotoutumassa, mikä luo epävarmuutta. Muutosvauhti voi huimata Moskovassa ja Pietarissa, mutta maaseutu tulee vielä kaukana perässä kehityksessä.

Barometrin julkaisutilaisuuden yrityskommenttien perusteella kehitystä seuratessa ei tule unohtaa, kuinka paljon politiikkaa vihreään siirtymään sisältyy. Päätöksenteko synnyttää poliittisia riskejä, mutta toisaalta päättäjätkin joutuvat huomioimaan kansalaisten mielipiteet.

– Tämä ei koske pelkästään Venäjää, vaan on kaikissa muissakin maissa. Aina kun politiikka sotkeutuu bisnekseen, se tuo epävarmuutta. Uskoisin henkilökohtaisesti, että se painostus, joka tulee yksittäisten kansalaisten puolelta, tulee muuttamaan jollain aikavälillä tätä tilannetta, arvioi Venäjän markkinoiden muutosta jätteenkäsittelyalan tunteva Sales Manager Kari Kupiainen Valmetilta kommenttipuheenvuorossaan.

Ympäristöhaasteet ovat globaaleja ja niinpä vihreä siirtymäkin on viime kädessä kansainvälinen ponnistus. Tämän vuoksi muutos kytkeytyy väistämättä myös osaksi kansainvälistä päivänpolitiikkaa. Geopoliittisten jännitteiden keskellä vihreä siirtymä tarjoaa yhteistyön mahdollisuuksia.

– Venäjä yrittää lähentyä länttä erilaisin tavoin. Tämä on yksi tehokas tapa jakaa arvoja länsimaiden kanssa, pohti Capital Legal Servicesin Managing Partner Vladislav Zabrodin.

Venäjän on lopulta pakkokin osallistua yhteiseen ympäristötyöhön. Barometrin vastaajat uskovat nimittäin myös, että mikäli Venäjä ei tekisi mitään, se kuihtuisi sekä taloudellisesti että poliittisesti putoamalla kehityksen kyydistä.

Jotakin Venäjän markkinoilla on nyt joka tapauksessa käynnissä. Siitä kertoo Kupiaisen mukaan se, että syksyn barometri osoittaa suurten yhtiöiden näkemysten parantuneen merkittävästi. Kun suuret yritykset aktivoituvat, se sataa myös pienempien yritysten laariin. Jos ja kun suuret toimijat aktivoituvat ympäristöystävällisyyden saralla, se on monista kysymysmerkeistään huolimatta pelkästään positiivinen signaali.

– Tietenkin Venäjän uudistuminen vihreämmäksi ja kestävämmäksi tuo ja toisi uusia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja se vahvistaisi edelleen maidemme välistä kauppaa, pohti julkaisutilaisuudessa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka.

Uutta, vihreämpää Venäjän-kauppaa odotellessa kauppa käy edelleen perinteisillä vahvuusalueillamme, kuten metsäsektorilla. Alan uutisia on leimannut Venäjän puunviennin rajoituksista aiheutuneet vaikeudet, mutta puun korjuun ja jalostamisen parissa työskentelevät yritykset ovat nähneet koneiden käyvän Venäjän metsissä aivan uudella vauhdilla. Viennin kasvusta kertoneiden vastaajien osuus suureni neljänneksestä kolmannekseen syksyn barometrissa.

– Voin allekirjoittaa, mitä tässä barometrissa on positiivisimmillaan näkynyt. Meillä on tämä vuosi mennyt hyvin ja olemme kasvattaneet vientiä Venäjälle merkittävässä määrin. Myös ensi vuosi näyttää hyvältä. Uskon, että puualan isot investoinnit jatkuvat vielä vuosina 2023 ja 2024, kommentoi Keslan Russia Area Manager Timo Alhonen.

Venäjän-kaupan barometri on kahdesti vuodessa toteutettava tutkimus Venäjän-kaupan näkymistä Suomessa. Tutkimuksen tilaajat ovat Suomalais-Venäläinen kauppakamari, East Office of Finnish Industries, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät. Tutkimuksen toteuttaa Taloustutkimus Oy.

Lue myös:

Venäjän-kaupan barometri: Paine ympäristötoimiin muuttaa Venäjän markkinaa

Vastuullisempi Venäjä on kannattava visio

Keskustelua aiheesta

Back top top