Skip to Content
Teema

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 2: Moskova ja Moskovan alue

Venäjän jäteuudistus käynnistyi suurimmassa osassa maata 1. tammikuuta 2019, jolloin paikallisten operaattoreiden oli määrä ottaa vastuulleen koko jätteenkäsittelyketju keräyksestä loppusijoitukseen. Tarkastelemme tässä juttusarjassa, miten jäteuudistus on käynnistynyt eri osissa maata.

Osa 2: Moskova ja Moskovan alue

Moskovassa ja Moskovan alueella syntyy 20 prosenttia koko Venäjän jätteestä, mikä tekee 11 miljoonaa tonnia vuodessa. Jätekoostumus on tyypillinen suurkaupungille, eli biojätettä on vähän, kun taas lasia, muovia ja muuta jätettä paljon.

Moskovan alueen jäteohjelman tavoitteena on saavuttaa vuoteen 2024 mennessä tilanne, jossa viidennes jätteestä kierrätetään, kolmannes kompostoidaan ja enää puolet viedään kaatopaikalle.

Vuoden vaihtuessa ja reformin astuessa voimaan Moskovan alueen sosiaalinen media täyttyi asukkaiden kuvista ja valituksista tyhjentämättömistä jäteastioista. Pahimmat alueet olivat Koroljov, Domodedovo, Kotelniki, Ramenskoje, Sergiev Posad, Balašiha, Serpuhov ja Podolsk.

Katkos syntyi siitä, että vuoden 2018 loppuun asti toimineet jätteenkuljettajat lopettivat toimintansa, eikä paikallinen operaattori ehtinyt astua toimiin heti tammikuun ensimmäisenä päivänä. Operaattorit onkin valittu ainoastaan Moskovan alueella, mutta pääkaupunki on saanut kolmen vuoden lisäajan operaattoreiden kilpailutukseen.

Moskovan alueen operaattorit

Tšehovin alue
OOO MSK-NT
Kaširan alue
OOO Kaširski RO
Voskresenskin alue
OOO SPM Dolgoprudnyj
Noginskin alue
OOO Hartija
Sergiev-Posadin alue
OOO RASTRIM-MO
Aleksinin alue
OOO EKOPROMSERVIS
Ruzan alue
OOO Ruzski RO

Kaatopaikoista jätteenpolttoon

Moskovassa on jo vuodesta 2013 asti ajettu kaatopaikkoja alas. Alueen 36:sta kaatopaikasta on suljettu jo 24 ja tarkoitus on ajaa kaikki kaatopaikat alas kolmessa vaiheessa. Vuonna 2018 laittomien kaatopaikkojen sulkemiseen käytettiin 1,3 miljardia ruplaa. Viimeisen neljän vuoden aikana kaatopaikkojen sulkemiseen käytettävät menot kasvoivat viisinkertaisesti. 

Kaatopaikkojen sijaan jatkossa on tarkoitus kehittää jätteenpolttoa. Tällä hetkellä suunnitelmissa on rakentaa yhteensä neljä polttolaitosta, joista ensimmäisen on määrä valmistua 2021. Rakentamista ei kuitenkaan ole vielä aloitettu, joten todennäköisesti sen valmistuminen viivästyy. Suunnitellut laitokset ovat niin sanottuja massapolttolaitoksia, joissa voi polttaa lajittelematontakin jätettä. 

Varsinkin kansalaiset vastustavat tätä ratkaisua, sillä siitä syntyy paljon myrkyllisiä aineita ja tuhkaa. Polttolaitosten rakentamisessa ovat mukana RT-invest, Hitachi Zosen Inova ja Renaissance Construction.  

Kaatopaikkojen sulkemisen varjopuoli on se, että jätteille on vaikeaa löytää nopeasti uutta kohdetta jätteenkäsittelyinfran puuttuessa. Väliaikaisratkaisuna jätteitä on viety esimerkiksi Arkangeliin ja Jaroslavliin, joissa molemmissa asukkaat ovat nousseet vastustamaan Moskovan jätteiden vastaanottamista.  

Moskovan alueelle on myös tarkoitus perustaa niin sanottuja ekoteknopuistoja, mutta niiden valmistuminen on myöhässä aikataulusta. Yhdeksästä puistosta vain viidelle on tiedossa paikka ja alun perin kaikki puistot haluttiin avata jo vuoden 2019 aikana.  

Erilliskeräystä kokeillaan

Jätteiden syntypaikkalajittelua on kokeiltu yksittäisissä paikoissa, kuten erilliskeräystä edistävä Razdelnyj Sbor -yhdistys ilmoittaa sivuillaan. Kelloiksi kutsuttuja värikkäitä jäteastioita alkoi ilmestyä loppuvuonna 2018 eri puolille Moskovaa. Välillä astiat otettiin pois, mutta nyt niitä on alettu taas asettaa paikoilleen. 

Razdelnyj Sbor ilmoitti some-tilillään soittaneensa astioissa ilmoitettuun puhelinnumeroon, josta kerrottiin, että astiat ovat osa erilliskeräyksen kokeilua, jolla asukkaat yritetään opettaa erilliskeräykseen. Tällä hetkellä kaikki jätteet kuljetetaan kaatopaikoille, sillä osaamista ei ole.

Razdelnyj Sbor oli lisäksi selvittänyt astioiden asiakirjoista, että jokainen astia maksaa 63 000 ruplaa ja astioita on ostettu 1200 kappaletta – 75 miljoonan ruplan edestä. Lisäksi keräys maksaa 200 miljoonaa. Yhdistys ihmetteleekin sivuillaan tämänsuuruisten summien käyttöä jätteen kuljettamiseen kaatopaikalle, sillä alueellisessa suunnitelmassa ei edes ole mainintaa erilliskeräyksen kokeilusta.  

Lue myös:

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 1: Pietari ja Leningradin alue

Back top top